Anna Ternheim - A Space For Lost Time

BMG

A Space For Lost Time

Anna Ternheim is met ‘A Space For Lost Time’ zeker niet aan haar proefstuk toe. Dit is immers reeds het zevende studioalbum dat de Zweedse singer-songwriter op haar palmares schrijft.

In juli werd reeds het eerste nummer van dit album losgelaten op de wereld. Dat was This Is The One. Anna Ternheim had een jaar nodig vooraleer ze dit nummer kon vervolledigen met de juiste woorden en werd uiteindelijk een klassiek liefdesverhaal over een koppel dat door de maatschappij met de vinger wordt nagewezen.

Eind augustus bracht Ternheim een tweede single van het aankomende album uit. You Belong With Me is één van de meest dansbare songs van het album en beschrijft hoe we allemaal wel dromen van de ideale liefde. Je kan je levendig inbeelden hoe dat allemaal kan verlopen, maar de song laat maar één klein deeltje zien. Voor de rest doet Ternheim beroep op je eigen fantasie. Dat komt wel vaker voor doorheen de plaat. Elk nummer vertelt een miniverhaaltje, maar als luisteraar hoor en voel je gewoon dat er een groter verhaal achter zit. Enter de eigen verbeelding. 

Wanneer je een eerste keer luistert naar het album, zou je denken dat elk nummer een kopie is van het voorgaande. Maar na een paar keer hoor je dat bij het ene lied de drums meer op de voorgrond staan en bij het ander dan weer de akoestische gitaar. De stem blijft steeds vrij zacht en misschien zelfs monotoon. Dit alles samen is volgens Ternheim de kenmerkende Scandinavische eigenschap, waar ze zo prat op gaat.

Lost Times, kaart een belangrijk thema aan. Ternheim wil dat we als mens zelfstandig leren denken en niet klakkeloos doen wat de maatschappij van ons verwacht. We moeten eigen dromen hebben en hebben het recht om deze na te jagen en misschien zelfs te beleven. Maar wat we zeker niet mogen doen, is wachten op het "goede" moment, want dan kan het al te laat zijn. Walk Your Own Way heeft een gelijkaardige boodschap. Elke familie/persoon heeft zijn eigen verleden. Moeten we dit altijd meedragen? Moeten we hier altijd onder gebukt lopen? Of mogen we ook beslissen om alles achter ons te laten en een nieuwe start te nemen met dan ook een nieuwe toekomst? Iets om in de huidige maatschappij bij stil te staan en over na te denken.

Zo zitten er in deze langspeler een aantal boodschappen verborgen. En in de maatschappij waarin we nu leven, is het echt wel eens nodig om bij één of meerdere van deze boodschappen stil te staan. Zijn we echt gelukkig met het leven dat we leiden? Of doen we maar wat er van ons verwacht wordt? En wat als we buiten de onzichtbare lijnen van de maatschappij kleuren? Is dat dan echt zo erg? Of moet er juist plaats voor zijn?

Voldoende stof dus om over na te denken. Wie hierover wil bezinnen, terwijl Ternheim de soundtrack daar verzorgt, kan op 19 november terecht in de Botanique. Wij mogen trouwens een duoticket weggeven. Stuur een e-mail naar win@damusic.be met als onderwerp ‘Anna Ternheim’. De gelukkige winnaar wordt door ons gecontacteerd.

17 september 2019
Marjolein De Smet