Anna Of The North - Lovers

Pias Records

De Noorse elektropop-artieste Anna Lotterud mikt na haar internethit Sway met 'Lovers' op onze softe kant.

Lovers

De achtentwintigjarige Anna Lotterud werkte in een klein dorpje dicht bij Oslo. Omwille van liefdesperikelen boekte ze een vlucht naar Australië, waar ze in een bar haar liefdesverdriet van zich af zong met Brady Daniell-Smith. Die noemde haar "Anna Of The North", een naam die niet alleen grappig was, maar ook vanuit commercieel oogpunt interessant leek.

Brady en zij begonnen steeds vaker samen te werken. De in Nieuw Zeeland geboren, maar deels in Australië opgegroeide Daniell-Smith vindt in de Noorse roots en zang van Anna een uitdaging. Anna zocht in Daniell-Smith, die graag aan pc's prutst en met opnamesoftware in de weer is, een contrapunt. Liefde laat zich niet bedwingen. 'Lovers' is dus het verhaal van hun eigen, gebundelde ervaringen in de liefde.

'Lovers' bestaat grotendeels uit singles en wil met hitwaardig materiaal aantrekkingskracht uitoefenen. En singles als Lovers en Money doen het ongetwijfeld goed op de radio. Dat is precies de sterkte van dit, in elektropop grossierend duo. De ijzige kwetsbaarheid, waarmee het duo speelt, is op zich interessant, maar voor de luisteraar is het soms ook moeilijk om de aandacht erbij te houden. Reden daarvoor is dat de composities te beperkt zijn in scope. De liefde is inderdaad een belangrijk thema, maar er is nog een wereld daarbuiten en die is op dit in Oslo opgenomen 'Lovers' vrijwel afwezig. Uit Friends zou je nog het tegendeel kunnen opmaken, maar verder is het één en al liefde; van Moving One, Someone en Lovers tot tracks als Feels en Baby.

Het is evenwel te gemakkelijk om dit album te klasseren als een betekenisloos folietje. Daarvoor hebben we net iets te veel respect voor het werk dat dit duo in dit album stak. 'Lovers' zal evenwel voor veel muziekliefhebbers overkomen als te zacht en zoet. Wie houdt van dromerige elektropop, zal het desondanks een aardige, muzikale ontdekking vinden. De muziek kan, hoe zacht of zeemzoeterig ook, een betekenisvolle houvast voor mensen zijn.

'Lovers' is vooral vanuit commercieel oogpunt interessant. De songs zijn leuk, maar ook erg luchtig en kabbelen iets te veel weg zonder enige vorm van weerhaakje. Maar we geven toe dat gaandeweg ook wij er een heel klein beetje soft van werden.

Anna Of The North is live te zien op 18 november tijdens Transardentes / PIAS nites.

15 oktober 2017
Philippe De Cleen