Animal Collective - Meeting Of The Waters

Domino

De moderne mens, het blijft iets speciaals. Daarnet zagen we iemand achter zijn laptop mediteren in een druk café. Mensen zouden een iPhone kopen om het gezang van vogels te shazammen tijdens een wandeling in de brousse.

Meeting Of The Waters

Animal Collective heeft bij dit alles de muzikale vinger aan de pols. Voor het laatste ep’tje zijn ze gevieren de bossen in getrokken, gepakt en gezadeld met een lading vers opgeladen laptops. Het is een deel van een project van het TV-kanaal Viceland, dat onlangs ook in België en Nederland werd gelanceerd. Vier bands mochten muziek opnemen in een omgeving waar ze een speciale band mee hadden. Hoe kan het dan anders dan dat Animal Collective naar het regenwoud trok?

Dat resulteerde in enkele songs die teruggrijpen naar hun experimentele folk-verleden. Een goed half uur muziek om bij weg te dromen; met vogels en apen en ander ongedierte, dat elk moment kan aanvallen. Wist je dat er teken zijn die bij voorkeur in je ondergoed een nest maken?

Zoals Evan Dando al zong: "I lied about being the outdoor type". De natuur bekijken wij het liefst op BBC Earth vanonder een fleece-dekentje met een potje nacho’s uit de bio-winkel. Maar deze soundtrack, daar worden we tegelijk wild en rustig van.

De zalige popsong Man Of Oil is een vrolijk, tot meefluiten uitnodigend melodietje dat na meer dan tien minuten opborrelt uit geluidseffectjes en bezwerend geprevel als een pas ontdekte, frisse rivier. Dit is Animal Collective op zijn best: geen easy listening, maar een geslaagd experiment, gebracht met natuurlijke flair.

Er komen zo nog enkele flarden mooie muziek tussen het gekrekel en getsjilp door schemeren. In Amazonawana / Anaconda Opportunity klinkt dat alsof de zussen van Coco Rosie in de buurt rondhangen met hun speelgoed. Even verder bloeit Selection Of A Place (Rio Negro Version), de tweede song die een standaardsong benadert. Er wordt een thuis in gezocht, niet meer de vergankelijke, lemen hut uit My Girls, maar een plaats waar men kan leven en sterven.

Dit is de plaat waar Animal Collective aan toe was na een periode in het middelpunt van de belangstelling van de alternatieve muziekscene gestaan te hebben. En al kunnen we met vier songs niet echt van een volwaardig album spreken, het zijn wel tweeëndertig minuten muziek die mooi aantonen waarom we ooit wild werden van deze band.

17 juni 2017
Kristof Van Landschoot