Angels Die Hard - Mood Ring

Heavenhotel

Altijd fijn om iets te horen van Angels Die Hard. Het trio, bestaande uit Thomas Noppe, Rob Eelen en Alex Van Herk, bracht twee jaar terug hun debuut uit op Heaven Hotel. Daarmee gingen ze dan uitgebreid op tournee om vervolgens te werken aan een opvolger, al heeft die behoorlijk wat voeten in de aarde gehad.

Mood Ring

Rob trok de wereld in om er te gaan stappen en tekeningen van rivieren en voetbalstadia te maken. En passant nam hij samen met Myanmerese soldaten een album op met zang en drums. Thomas en Alex startten een fluit- en marimbaduo op,  waarna een kleine, Aziatische tournee hen een support act voor A-artiesten (zoals Enya) opleverde. Na twee optredens ging dat plan in rook op. Thomas werd bomentapper (met een specialisatie in bamboe-bomen), spendeerde een maand mediterend in een kleine grot dichtbij Kyoto en overleefde ternauwernood op een dieet van honing. Alex verkaste naar Thailand om er drie vrouwvriendelijke actiefilms (respectievelijk A, D & H) op te nemen, maar er kwam (helaas) enkel een dvd-only release van.

Nu zijn die van Angels Die Hard dus terug van eigenlijk nooit echt weggeweest. Ergens aan het prille begin van 2015 wilde de band uit puur geluk nieuwe muziek op band zetten. Dat gebeurde met wat hulp van Elko Blijweert en Jan Stoop. Tijdens de opnames hielp Alain Rylant met wat percussie, al mogen we zeker zijn lezing over messen niet vergeten te vermelden.

Dat alles resulteert in de vinyl-only release van 'Mood Ring'. Op het album zijn zeven nieuwe songs terug te vinden. 'Mood Rings' situeert zich niet al te gek ver weg van wat de band op het debuut serveerde, namelijk exotische krautpoprock met een hoek af, al is er duidelijk evolutie merkbaar.

Opener Rat Park zit tsjokvol tomeloze energie. Harde drumroffels, spannend gitaarwerk en een spookachtige overall sound zorgen ervoor dat de oren meteen bij de les gehouden worden. We zitten heupwiegend in feelgoodmodus tot het nummer halverwege de afrit "spanning" neemt en ons dolgedraaid achterlaat. Meteen een eerste, kolkend hoogtepunt.

Iets koeler is het bijzonder sfeervolle Surrounded By Beautiful Things, dat met zijn licht pompende bas en hypernerveuze (en soms hondsbrutale) gitaarwerk er gewoon om smeekt om uw verbeelding aan het werk te zetten. Het nummer klinkt in eerste instantie alsof de band aan de slag is gegaan met een oud demootje van Dead Man Ray ten tijde van hun debuut en daar dan verder aan heeft zitten prutsen. Het eindresultaat is een bijna zeven minuten durende pandoering van jewelste.

Twee songs ver, twee keer prijs. Ook over single Angel Hive (met een knappe, door Mark Rietveld geregisseerde video) valt weinig slechts te vertellen. Die is krachtig, speels en voorzien van – ahum – verleidelijke, engelachtige achtergrondstemmen. Het zorgt voor een zekere continuïteit, gezien op de voorganger ook al enkele, op engelachtige leest geschoeide songs (respectievelijk Angel Ride, Angels Across The Pacific, The Lonely Angel) opdoken.

Mood Ring klinkt net iets mechanischer van sound en mag traag maar gestaag uitgroeien tot één van de toonzetters van het album. Net als tijdens Angel Hive duiken er stemmige gitaren op, al primeert hier de melodie eerder dan de pure krachtpatserij. In combinatie met weirde achtergroundvocals (met een kerkelijke feel) levert dit een bijzonder moment op, zeker als die halverwege getorpedeerd wordt door stevige gitaren.

Nog een versnelling hoger is Bokito het soort hitsige, psychedelische rock-'n-rollexotica waarvoor wij destijds extra dikke viltstiftjes kochten zodat we ontdekkingen als deze op onze pennenzak (met stevig uitroepteken) konden schrijven. Net als Goona Goona, eveneens een wat lang uitgesponnen track vol rockextravaganza, die voor reliëf ten opzichte van 'Mood Ring' zorgt. En dan is er op het einde nog The Blue Angel die redding brengt. Een (h)eerlijk relaxed, zelfs loungy afsluiter, die de reden lijkt te zijn waarom de repeatknop ooit uitgevonden werd.

‘Mood Ring’ (voorzien van fraai artwork) brengt verschillende moods op dit album bijeen. Het trio heeft zich ongetwijfeld meer dan kostelijk geamuseerd bij het maken van dit album. De luisteraar deelt in dat genot. Een filmisch avontuur dat zich uitstekend laat beluisteren met de koptelefoon trouwens. Kortom: alweer een dikke peer op uw muil.

Het album is te koop op vinyl en te beluisteren via : https://angelsdiehard.bandcamp.com/

Wie nog een vakantiebestemming zoekt : Heaven Hotel is het adres.

19 september 2016
Philippe De Cleen