Angel Olsen - Big Time

Jagjaguwar

Big Time

Het is 'Big Time' voor Angel Olsen. Althans, dat wensen we haar toch toe. Want we vinden nog steeds dat deze rouwende emo-songwriter uit North Carolina fameus onderschat wordt. Dus wanneer onze favoriete late night angel als een poor lonesome cowboy tegen een ondergaande zon enkele melancholische mijmersongs ten beste brengt, zijn wij graag van de partij.

‘Big Time’ is het resultaat van een lange, persoonlijke zoektocht en innerlijke strijd. Maar kijk, Angel Olsen heeft haar biseksuele geaardheid ontdekt, geaccepteerd en komt daar nu duidelijk mee naar voren. Op dit album probeert ze de traumatische processen en de verliezen, die ze heeft moeten incasseren, achter zich te laten. Hoewel… tijdens dit verwerkingsproces en op korte tijd verloor ze zowel vader als moeder. Verwacht je dus maar aan een album met stevig wat emotie.

Country is het toverwoord. De manier om de halfhese, broze stem te laten blenden met een weeklagende slide is ronduit grandioos. Beide snijden om ter hardst door de ziel. Vol soul, breekbaarheid en passie. In feite heb je dan enkel maar zacht schuifelende drums en enkele welgemikte pianotoetsen nodig om tot volle intensiteit te komen. Wat Angel Olsen hier trouwens niet doet. Want niet enkel een mooie, uitgebalanceerde productie met diepe galm, maar ook regelmatige openbaringen met warm gloeiende bas en theatrale synths, subtiele details met maracas of (digitale) viool en bluesgitaar geven ‘Big Time’ de volle rijkdom.

En je krijgt voldoende tijd om daarvan te genieten. Want in de sensuele slow Ghost On houdt Olsen het tempo van de ballades bijvoorbeeld laag en gunt ze die voldoende ruimte (een stuk boven de drieminutengrens) voor instrumentale intermezzo’s. En dat is een pittige verademing na de compactheid, complexiteit en gewrongenheid van het vorige album ‘All Mirrors’.

Het summum? Een drumloos sfeermoment als All The Flowers, dat in een roes van orkestrale sfeer, drama en eenzaamheid blijft hangen om traag uit te sterven. Wondermooi. En daarmee is ons oordeel geveld, beste lezer. En tekenen we nu al voor één van de beste songwriterplaten van het jaar. “I want to be myself / I will never, never lie / About the feelings that I have / I wanna be with you and hide”, zo simpel kan het zijn. Dank je wel, Angel Olsen.

6 juni 2022
Laurens Leurs