Andy Burrows & Matt Haig - Reasons To Stay Alive

Fiction Records

Reasons To Stay Alive

Literatuur en muziek, het kan perfect samen. Dat bewijst Andy Burrows op het nieuwste album. ‘Reasons To Stay Alive’ bundelt verrukkelijke popmuziek met confronterende teksten van de Britse schrijver Matt Haig, en het is er boenk op.

 

Eén op vier mensen krijgt vroeg of laat te maken met min of meer ernstige psychische problemen. Het belang van boeken zoals ‘Reasons To Stay Alive’, waarin de Britse schrijver en journalist Matt Haig beschrijft hoe hij zijn depressie overwon en opnieuw van het leven leerde genieten, mag dan ook niet onderschat worden. Net daarom besloot Andy Burrows, voormalig drummer van Razorlight en We Are Scientists, een gelijknamig album te maken in samenwerking met Haig. Het resultaat is een krachtige bundeling van literatuur en muziek.

De toon wordt meteen gezet met A Different Game, een zonnig en vrolijk nummer dat doet denken aan de vroege Elton John. Ook het meteen erna volgende Barcelona, over iemand die nostalgisch terugkijkt naar een dromerige zomeravond in Barcelona, houdt dezelfde popachtige sfeer aan. Fantastisch hoe die salsa-achtige vibe in het begin opbouwt tot een energiek refrein met honingzoete strijkers en een opbeurende piano.

De topper op deze plaat moet wel Hero zijn. Het nummer start relatief kaal, met enkel wat effectjes en een zachte piano, maar bouwt langzaam maar zeker op naar een climax met stevige (en toch niet te overdreven) drums en gitaren. “Ask for a hero / And I’ll write you her name / She found me broken / And she made me again”, knalt er boven de drums. Damn.

Ook How To Stop Time is een lyrisch hoogtepunt. “But here at last / I can live again / Can learn to love / Like I had then”, horen we op een bedje van dromerige violen, om vervolgens emotioneel overweldigd te worden door de korte, intense pianosolo. Matt Haig kan schrijven, zoveel is duidelijk.

‘Reasons To Stay Alive’ waagt zich aan muziek en literatuur en doet dat op een voortreffelijke manier. Met snufjes Elton John, maar ook Queen- en Supertrampinvloeden zet Andy Burrows de teksten van Matt Haig om in aangename, soms intense nummers die stemmen tot nadenken. Het duo focust op hoop, op het licht aan het einde van de tunnel, waardoor het geheel heerlijk luchtig en toegankelijk blijft. De plaat viert vriendschap, bezingt de liefde en reist doorheen de tijd. Net wat we nodig hebben.

5 mei 2019
Jeroen Poelmans