Anderson. Paak - Malibu

Empire

Het is fijn om te horen dat er naast Kendrick Lamar nog meer talent rondloopt aan de Westkust. En wat voor talent. Anderson.Paak, vroeger bekend als Breezy Lovejoy, maakte met ‘Malibu’ een plaat om duimen en vingers bij af te likken. Een smeltend ijsje vol funk, r&b, hiphop, sterke verhaallijnen en rake invalshoeken. Een plaat die een definitieve doorbraak zal betekenen; daar twijfelen we niet aan.

Malibu

Onder de vleugels van Dr. Dre en in de slipstream van ‘To Pimp A Butterfly’ is het tegenwoordig aardig vertoeven. De mogelijkheden zijn enorm. En Anderson. Paak weet met ‘Malibu’ alle juiste meerkeuzevakjes aan te vinken: nummers waar de geilheid vanaf druipt, zoals Room In Here en Your Prime; een stevige dosis funk, waarbij een lichthese stem de zinnen masseert en de heupen streelt tijdens Am I Wrong; goudeerlijke hiphop tijdens The Season en Without You; of heerlijk mee te drummen pareltjes als Parking Lot en Come Down die aan The Roots in topvorm doet denken. Ja, er valt veel te ontdekken op deze plaat. En het is elke keer een aangename verrassing, die je als een bezetene op de replayknop doet drukken.

Maar naast al dat muzikale lekkers heeft Anderson.Paak ook heel wat te vertellen: een vader, die achter de tralies zat; een moeder, die op allerlei manieren geld ging ronselen om haar gezin te onderhouden en Paak zelf, die ondertussen alleen achterbleef en naar eigen zeggen opgroeide met de tv als levensgezel. Maar hij heeft er de moed niet bij verloren, zo blijkt. Zijn muziek straalt een rust uit, die even veel deugd doet als een frisse pint na een lange, slopende werkdag. Je over het verleden druk maken is voor niets nodig. Paak gelooft eerder in de toekomst.

Naast quotes, die uit surffilms geplukt zijn en de nummers aan elkaar knopen, loopt er ook een verhaal van een jong meisje als een rode draad door de plaat. Een meisje dat Paak maar al te graag wil versieren en waarmee hij behoorlijk open kaart speelt. Hij vertelt zonder omhaal over zijn carrière, die maar niet lukken wil, over zijn verleden, zijn doelen en toekomstplannen, maar ook over twijfels, lust en begeerte. Een amusant verhaal, dat nergens verveelt.

‘Malibu’ is een toegankelijk album dat, wanneer het opligt, onmiddellijk de hele ruimte inneemt en een glimlach op eenieders gezicht tovert. Met nummers als ansichkaartjes uit een zonovergoten land en op de achterkant enthousiast gekribbel, dat doet verlangen naar de bijhorende dia-avond. Anderson.Paak blinkt. Mocht hij een duif zijn, was hij klaar om in te korven. En wij zitten klaar om streepjes te zetten.

Anderson. Paak speelt op 11 februari in de Botanique.

7 februari 2016
Joris Roobroeck