And They Spoke In Anthems - Money Time

Huis Mortier Records

Money Time

And They Spoke In Anthems is gewoon één van de mooiste bandnamen die er zijn. Dat het project van Arne Leurentop bovendien nog eens garant staat voor integere en meeslepende muziek, die perfect bij die naam past, pleit alleen maar in zijn voordeel. Ook op de nieuwste worp ‘Money Time’ slaagt hij erin je tot diep in de ziel te raken.

 

‘Money Time’ kwam dan wel op een heel andere, minder organische en vooral langzamere manier dan 'June' tot stand, toch merken we diezelfde oprechtheid en fragiliteit. Bovendien blijft Leurentops doordringende stemgeluid het cement van elke And The Spoke In Anthems-song. De reden van het lange tijdsbestek tussen beide platen is vooral te zoeken bij het perfectionisme van Leurentop. Bovendien kwam het leven, pril vaderschap incluis, vaak doorheen het opnameproces gefietst.

Vanaf het gezapige Soul Of Man worden we ondergedompeld in de warme en meeslepende wereld van Arne Leurentop. Hij laat zijn songs dansen op een slappe koord en vindt daarbij een evenwicht tussen lichtheid en duisternis.

Single Leaving You Cold etaleert zich als een ingetogen, maar licht ontluikende song waar we naar kunnen blijven luisteren. Het is in dergelijke ballads dat And They Spoke In Anthems op haar best is, al kan het misschien ook zijn omdat die songs best aansluiten bij het geluid dat we kennen van op ‘June’. Het loepzuivere Message From The Future toont zich breekbaar en klein, maar de violen en piano zorgen voor wat extra lichtvoetigheid in de song.

One Wish springt op bijzondere wijze uit de band: na vijfenveertig seconden omgevingsgeluid komt de gitaar de song binnengeslopen. Wat zich aankondigt als een ingehouden fluistersong ontpopt zich naar het einde toe tot een bijzonder meerstemmig geheel met Leurentop en een diep achtergrondkoortje die mooi in elkaar blenden. Slotsong Always Alone lijkt de meest uitgepuurde song van de plaat te zijn, maar bij elke luisterbeurt ontdek je een nieuw laagje. Meeslepend is het in elk geval.

We zijn ook aangenaam verrast door de songs waarop Leurentop zijn horizonten veruimd. Dialogue For Pieces heeft een zekere duisternis over zich en het Bond-gehalte lijkt bijzonder groot, vooral wanneer de strijkers en gitaren voluit gaan in het refrein.

Light & Distance bevat een prachtig hemels achtergrondkoor dat zowel subtiel als prominent aanwezig is in het lied. De titelsong van de plaat is bijzonder lichtvoetig en heeft onbewust veel van The Beatles gekregen, maar mag er zeker trots naast gaan staan.

‘Money Time’ bevat een contrastrijke, brede waaier aan knappe songs die vaak door kleine details weten te verrassen. Als het dergelijke mooie plaatjes oplevert, mag het wat ons betreft al eens vijf jaar duren.

25 februari 2019
Patrick Blomme