Anantakara - Momentum Lapses

Wool-E-Discs

Momentum Lapses

Nieuwe muzikale ontdekkingen, wie staat daar nu niet voor open? Onder het wateroppervlak van zaligmakende new age- en ambient-muziekmeesters is Philippe Wauman aka. Anantakara meer dan tien jaar druk in de weer om tijds- en geestesverbredende muziek te producen. ‘Momentum Lapses’ is een nieuwe toevoeging aan een al imposant cv van releases, audiovisuele projecten en filmbijdragen.

“Spots of suspended time” is de subtitel van deze plaat. En die verraadt alles. Vanaf de eerste, zacht strelende droomtonen en gelaagde soundscapetapijten sleept Anantakara de luisteraar immers mee in een andere tijds-/ruimtedimensie, eentje die oprecht de titel “healing music” mag dragen, zonder ook maar een seconde belegen te zijn of naar goedkope metro- of sauna achtergrondklanken te refereren. Dus laat u niet misleiden door een draak van een titel als Spiral Bridge To Timelessness.

Met langzame echoklanken, diep bonkende downtempo ritmen, voorzichtig rollende, psychedelische effecten en synthesizertunes en strelende klanktapijten bouwt de klankmagiër trage en gestage geluidspuzzels op als een soort meditatieve trance.

Maar Anantakara houdt het niet enkel bij die meer klassieke spiritual music-ingrediënten. Zo krijgt opener Momentum ook mooi galmend trompetspel en subtiele pizzicato viooltokkels mee, komen heerlijk diepe tribal drums inrollen en zuigen sissende hihatklanken de aandacht naar zich toe. Om maar te stellen dat elke track een voortdurende evolutie en injectie van nieuwe geluiden en ingrediënten kent en deze plaat dus acht organische ambientverhalen bevat waarin elektronische en analoge ingrediënten elkaar mooi aanvullen.

‘Momentum Lapses’ is zonder enige twijfel een plezier om naar te luisteren,, in reële tijd een klein uur lang, in spirituele tijd een kleine eeuwigheid. Soms heerlijk glijdend en wiegend, soms meer pointillistisch en pulserend met synthesizerknipogen naar de befaamde Berliner Schule (Intuition’s Breeze). Veel meer zouden we niet over deze heerlijk introspectieve plaat willen verklappen. Neem de tijd, neem een hoofdtelefoon en geniet.

7 januari 2020
Johan Giglot