Amy Macdonald - The Human Demands

Infectious Music Ltd.

The Human Demands

Met het vijfde studioalbum is de Schotse singer-songwriter Amy Macdonald terug. Doorheen de plaat hoor je dat Macdonald een scherper kantje heeft toegevoegd aan haar muziek. Maar toch doet ze vooral wat ze het beste kan: recht door zee gaan en eerlijke teksten schrijven waarin de luisteraar zich kan herkennen.

Het begon voor Amy Macdonald allemaal in 2007, toen ze met de debuutsingle This Is The Life en het bijhorende album een hit scoorde. In maar liefst tien verschillende landen stond de single op één. Dat was tegelijk het startschot van haar carrière. In de afgelopen dertien jaar bracht MacDonald vier topvijfplaten uit en trad ze op voor miljoenen fans. Het Best Of-album niet meegerekend, dateert het vorige studioalbum ‘Under Stars’ reeds uit 2017. Hoog tijd dus om nieuw materiaal te creëren.

In februari 2020 begon Macdonald samen met Jim Abbiss (Artic Monkeys, Kasabian) aan de opnames van deze plaat. Maar jammer genoeg werden de opnames vervroegd stilgelegd door de pandemie en de bijhorende lockdowns. Maar wat eerst werd gezien als een tegenslag, heeft op termijn toch vruchten afgeworpen. Want door de extra tijd, die Macdonald en Abbiss kregen, groeide de honger naar muziek maken. Het resultaat is volgens Macdonald het meest persoonlijke album tot op heden. Een plaat waarmee ze terugkeert naar het begin en toont wie ze is in hart en nieren.

Eerste single is The Hudson. Het nummer heeft punch en werd geïnspireerd door de reizen van haar ouders naar New York in de jaren zeventig. Het is een weemoedige terugblik op die wilde dagen vanuit het perspectief van een gesettlede dertiger. Lana Del Reys nostalgische je-ne-sais-quoi-kijk op het leven is nooit veraf.

De titelsong The Human Demands mengt de zwaarmoedige gevoelens van isolatie en verwarring met de uiteindelijke troost, iets waarmee we ons dezer dagen allemaal kunnen identificeren. Crazy Shade Of Blue heeft dan weer een gekwelde ondertoon, terwijl het tegelijkertijd gaat over het ontdekken van een nieuwe liefde. Het is meteen één van de tragere nummers, waardoor het tempo van het album even naar beneden wordt gehaald.

Hoewel Macdonald aangeeft dat dit haar meest persoonlijke album is, laat ze toch niet volledig haar hoede zakken. Zo gaat er maar één nummer over haar eigen leven: Fire, een ode aan echtgenoot en voetballer Richard Foster. Maar de song blijft aan de oppervlakte zodat slechts weinig van het privéleven van Macdonald boven komt. Liever schrijft en zingt ze over wat anderen meemaken en wat ze eventueel kan doen om hen te helpen. Strong Again is één van die nummers.

In wezen is ‘The Human Demands’ een eerbetoon aan de beproevingen die we allemaal dagelijks meemaken. Het is een hartverwarmende plaat, ideaal om de komende herfst- en winterperiode door te komen. Een plaat ook die tijdens de donkere dagen voldoende troost en kracht zal bieden om de huidige moeilijkheden het hoofd te bieden.

14 november 2020
Marjolein De Smet