aMute - Days Of Light & Let Go

Hopedrive Records

Days Of Light & Let Go

De achtste plaat van de Belgische klankcomponist Jerôme Deuson is zonder twijfel de meest indrukwekkende. En dat ligt niet enkel aan de knappe abstracte hoes van de hand van Mothmeister. ‘Days Of Light & Let Go’ is een plaat van misleiding en tegelijkertijd van de pracht van zijn eerste kind op het gloednieuwe Hopedrive Editions label, een platform voor creatief talent waar we hopelijk nog veel van zullen horen.

We geven je alvast op een bordje: een filmische ambient-noise-trip met zware scapes, orkestrale drones, stemflarden en een constante roes van dreiging. Deuson haalt daar graag invloeden van Tim Hecker, A Silver Mt. Zion of zelfs Vangelis bij. Niet geheel onterecht trouwens. Met die extra dan dat niets is wat het lijkt en dat de tracks op dit album - conform de engel des doods op de cover - meerdere gezichten hebben.

Dit is een plaat met veel instrumentale input die door de Ableton-softwareblender tot één grote waas is vermengd. Een waas die vaak tot een luidruchtige schreeuw uitgroeit. Te beleven als een lange trip vol onwezenlijkheid en beweging. Vol in elkaar vervlochten klanktapijten die je net niet te pakken kan krijgen. Vol liefde en afstandelijkheid. Zoals droge hihatbeats die als een trage zweepslag kunnen snijden, maar ook versterking krijgen van onderliggende basgrooves die een bijna dansbare warmte creëren (Let Go).

Nee, aMute maakt je niet blij, maar de man intrigeert je wel met dat mysterieus, morbide schouwspel. Fascinatie voor de dood. Zoiets. Of voor harmonieuze, overweldigende folkambient. Want om te vermijden dat je te lang kopje onder blijft in een bad vol wazige scapes, komt de klankmeester soms ook aandraven met stevig dreigende tribaldrums. En dan beland je even later in een stukje akoestisch gitaarspel met de zachte, broze zang van de man zelf (die iets later in Day Of Light dan weer opbokst tegen een muur van stevige noise). Haat en liefde. Dood en leven. Een cyclus die na een dik uur eindigt met spelende kinderstemmetjes. Een muzikale vertolking van de circle of life. Indrukwekkend dus.

12 maart 2023
Johan Giglot