Amongster - Trust Yourself To The Water

V2

Zwembroek aan, duikbrilletje op en natuurlijk die badmuts niet vergeten. En dan dompelden we ons voetje voor voetje onder in het muzikale badwater van Amongster.

Trust Yourself To The Water

Amongster is twee jaar na het winnen van 'De Nieuwe Lichting' een bekende naam in Vlaanderen. Drie van de vijf tracks uit de eerste ep van de band haalden de playlist van Studio Brussel (alleen Bright Life wordt op deze plaat heropgevist). In mei kwam daar Teacher, de uitstekende, vooruitgeschoven single en opener van deze plaat bij; en deze zomer mocht de band o.a. op Pukkelpop staan.

Amongster is tevens één van die bands die mee de moderne klank van de huidige indietronicascene in Vlaanderen kleurt. Niet toevallig is het ook één van die projecten waaraan Jasper Maeckelberg (Faces On TV, Warhaus,…) zijn medewerking verleent, al is het toch vooral het project van zanger Thomas Oosterlynck, die de nummers in de beslotenheid van zijn slaapkamer componeert.

Hoe dat klinkt, hoor je helemaal achteraan op het album. Daar staat, weggemoffeld na War Has A Song, dat volgens iTunes en Spotify meer dan vijftien minuten duurt, maar in werkelijkheid afklokt na een dikke drie minuten, een niet zo “hidden track”: Welcome To My Friends. Dat laat een erg kale, lofi Amongster horen. Het past niet echt bij de rest van de plaat, maar vloeken doet het ook niet. Wellicht omdat het dezelfde oorsprong heeft als de rest van het materiaal: een man en zijn gitaar.

Die gitaar wordt op de rest van de plaat netjes weggestopt onder warme, melancholische elektronica om maar af en toe de kop op te steken zoals in de intro van de titelsong. Maar de man is wel heel bepalend voor het geluid van de plaat. Oosterlynck heeft een typische, zacht schurende stem die perfect past bij de wat dromerige, mooi afgewerkte nummers, die hij brengt.

In die nummers weet hij naast melancholie ook veel spanning te steken zodat al dat synthetische geschuifel toch niet gaat vervelen. Daar is zijn stem verantwoordelijk voor, maar ook de soms zware elektronische uithalen zoals in Butcher’s Boy die live je middenrif doen meetrillen en de onverwachte sfeerwisselingen zoals bijvoorbeeld in onze persoonlijke favoriet Fear Until You Leave Me.

Aan ‘Trust Yourself To The Water’ is hard gewerkt met veel oog en oor voor detail. En het is dan ook een zeer smaakvol en samenhangend geheel geworden, een aangenaam, muzikaal bad. Kom er mee in en vergeet de kaarsen niet.

12 september 2016
Marc Alenus