Amenra - Mass VI

ConSouling Sounds

Amenra viert ‘Mass VI’. Beschouw u hierbij als gewaarschuwd.

Mass VI

Amenra maakt deel uit van het verhaal rond het Gentse Consouling Sounds, een platform waar verschillende artiesten en bands uit erg uiteenlopende hoeken (Inwolves, Innerwoud,... maar ook An Pierlé, Supergenius,.. .) de thuisbasis hebben. Gemeenschappelijke deler is de opwindende zoektocht naar muziek die grenzen overstijgt; muziek die telkens weer aandacht heeft voor zowel inhoudelijke als vormelijke kwaliteit. Dat is met Amenra niet anders.

Amenra geeft op unieke wijze mee vorm aan het muzieklandschap. De sound is bijvoorbeeld vrijwel nergens mee te vergelijken. Bovendien hebben ze met Colin H. Van Eeckhout één van s’lands meest authentieke frontmannen in huis, een kunstenaar die een integraal verhaal vertelt. En dat al meerdere albums lang.

De Church Of Ra groeit aan, het leger discipelen neemt zienderogen toe. In de ether draait het steeds vaker rond algoritmes, iets waar Amenra de buik van vol heeft. En dus pletwalsen ze het steriele muzieklandschap plat, zoals ook Godspeed You ! Black Emperor dat kan; volstrekt compromisloos. Alles wat nog maar ruikt naar commerciële toegeving gaat per definitie in de prullenmand. Met als resultaat dat ‘Mass VI’ opnieuw slaat en zalft.

De groep rond Colin H. Van Eeckhout is er geen van half werk. Het is een kwestie van alles of niets; een tussenweg is er niet. Ofwel laat dit je helemaal koud, ofwel gaan de haartjes rechtop staan en geraak je op slag betoverd. Wie zich de moeite getroost om de backcatalogue erbij te nemen, zal vaststellen dat de groep als de dood is voor herhaling. Er is immers geen trucje, alleen maar volledige fysieke en mentale overgave. Dat hoor je al van bij opener Children Of The Eye die er meteen dik elf minuten genadeloos op in hakt. Dit is het allesoverweldigende geluid van een groep die zijn eigen weg zoekt; een eigen landschap waarin schoonheid samengaat met diepe, emotionele loutering van de ziel.

Het kroonjuweel is het in het Frans gezongen Plus Près De Toi, dat netjes omringd wordt door respectievelijk Edelkroone en Spijt. Amenra kijkt dus verder dan de neus lang is. Ze graven diep in de ziel met de intentie emotie (verlangen, spijt,...) te kunnen openbaren, maar vinden ook rust in herinneringen. Deze stevige oplawaai bijvoorbeeld werd geïnspireerd door een oude hymne (Closer To God / Nearer To Thee) die hier zo een nieuwe betekenis krijgt. Allesverscheurend, zoals in A Solitary Reign, de muzikale variant van de techniek van de verschroeide aarde.

Na Diaken, waarmee de groep deze prachtplaat besluit, voelt ‘Mass VI’ – nomen est omen – aan als een bijzondere kerkdienst. Als je de kans hebt, ga hen dan zeker ook live bewonderen!

11 november 2017
Philippe De Cleen