Amberian Dawn - Looking For You

Napalm Records

Looking For You

Symphonische powermetal met een vleugje ABBA en Nightwish, dat is het Finse Amberian Dawn. Het achtste studioalbum 'Looking For You' is een traktatie voor oren en geest en te vergelijken met een bus Pringles-chips: once you pop, you just can't stop!

Met het eerste nummer, United, krijgen we een heerlijk voorproefje van wat je van het album mag verwachten: catchy, symphonisch en wonderschone, maar krachtige vocalen van frontvrouw Päivi "Capri" Virkkunen. Deze dame is al sinds 2012 niet meer weg te denken uit Amberian Dawn. Het wordt meteen duidelijk dat de band voor dit album het legendarische ABBA als grote inspiratiebron heeft gebruikt: bijna elk liedje op de plaat lijkt als het ware een warme deken om zich heen te hebben geslagen, die ooit gebruikt werd om de heren en dames van ABBA warm te houden tijdens koude winternachten.

Het is daarom ook niet verwonderlijk dat de ABBA cover Lay All Your Love On Me hiertussen staat. De song wordt subliem uitgevoerd en mede door de wonderschone vocalen van Virkkunen, past deze song simpelweg perfect in de stijl die het album hanteert. De zang van Virkkunen is het hele album door kraakhelder, oprecht, duidelijk en ze vertolkt de teksten met een passie die zijn weerga niet kent. Op liedjes als Looking For You klinkt ze erg krachtig, maar het ingetogen Universe laat dan weer een heel andere kant van haar kwaliteiten horen: erg breekbaar en kwetsbaar.

Het ultieme hoogtepunt op deze plaat is ongetwijfeld het prachtige Symphony Nr. 1 Part 3 - Awakening. Het nummer begint met een onheilspellend en dreigend, symfonisch intro en ontaardt in een regelrechte metalopera, waar alles in zit: van rustige passages tot snelle riffs en drums. Voor deze song heeft Amberian Dawn de hulp ingeroepen van voormalgi Rhapsody Of Fire-frontman Fabio Lione. Hij brengt de track naar een eenzame hoogte.

Met de toepasselijke afsluiter Au Revoir is onze bus Pringles op en kunnen wij alleen maar concluderen dat Amberian Dawn met 'Looking For You' een ijzersterk album heeft afgeleverd en de lat voor zichzelf weer iets hoger heeft gelegd. Knap werk!

29 januari 2020
Jerre Hoetink