Amber Arcades - Cannonball ep

Heavenly Recordings

Het gaat snel voor Annelotte De Graaf die pas in 2013 uit de schaduw trad. En toch is de kans groot dat u nog niet van haar hoorde.

Cannonball ep

Na twee ep’s en een album (dat vooral recensies kreeg in het Verenigd Koninkrijk), klopte Amber Arcades, zoals De Graaf zich graag laat noemen, ook bij ons aan de poort in het voorprogramma van Grandaddy. Een gestage stroom singles uit deze ep moest de rest doen.

Dat lukte niet helemaal (wij hebben haar hier nog niet op de radio gehoord), maar toch verdient deze EP onze aandacht. Al was het maar omdat Bill Ryder-Jones het de moeite loonde om zijn stem te lenen op de centrale track. Die track heet Wouldn’t Even Know en met zijn zacht kabbelende gitaren en wiegend orgeltje klinkt hij bijna aanstootgevend loom, maar net daarom ook zo mooi. Hij vormt een mooi contrast met de eerste single die uit de ep getrokken werd: het stevig rockende It Changes dat zomaar recht uit de hoogdagen van de nineties indierock naar 2017 gekatapulteerd leek.

Maar Amber Arcades laat zich op deze ep toch vooral van haar zachtste kant kennen. Can’t Say That We Tried klinkt als een ouderwetse tegelplakker op wiens klanken je voorzichtig en met plakkerige handjes slowt met het mooiste meisje uit de zaal onder een grote discobal. En de titeltrack is een hartverscheurend nummer met zacht gefluisterde lyrics en een gitaarsolo die telkens weer ontroeren.

Die vier songs doen de nochtans lentefrisse opener Which Will zowaar wat verbleken. Nochtans is dat ook geen nummer waarvoor je van radiokanaal verandert en klinkt ook die track beter dan gelijk welke van haar debuutplaat.

Amber Arcades evolueert snel en klinkt op deze ep beter dan ooit. Benieuwd waar deze klim eindigt.

Amber Arcades staat onder meer op Best Kept Secret dit jaar.

1 juni 2017
Marc Alenus