AlunaGeorge - I Remember

Island Records

Londens popstel AlunaGeorge heeft album #2 klaar. Waar het duo bij de vorige worp nog een opborrelende undergroundact was, probeert het zich nu recht te houden op de golf die aangestuurd werd door Diplo, Flume en andere toppers der hedendaagse radioplaylists.

I Remember

Lukt het AlunaGeorge dan nog de eigenheid te bewaren in de vloed van hitlijstmateriaal? Best wel, al is hun DNA ongewijzigd gebleven: een zwoele stem bovenop nice and easy beats, panklaar voor een danspasje of twee.

Dat is meteen duidelijk bij openingsduo Full Swing en My Blood, beiden regelrechte radiotracks. Hoewel... Het randje rondom de spetterende beats en glitterrefreinen is nog steeds grauw en vaal. Opwarmertjes die warmdraaien in de schaduw, zo je wil, om ze toch maar geen albumopvulsels te noemen.

Dan mikt Not Above Love wel in de radioroos. Bombastische blazers, een aanloopje naar het meekweelrefrein en vol raak. Jealous, Wanderlust en Hold Your Head High volgen gedwee, al vallen die laatste twee geregeld te licht uit. Eerdere singles Mean What I Mean en I’m In Control spannen de kroon op dat vlak – afgelikt tot het blinkt en netjes kat in ’t bakkie. Oorwurmen zonder meer.

Gelukkig begaat AlunaGeorge niet de klassieke fout te veel samenwerkingen en featurings aan te gaan op het album. Het moet gezegd: George Reid blijft een steengoede popproducer; en dat lijken ze goed te beseffen. Enkel zwaargewichten Flume en ZHU zouden meegewerkt hebben op enkele nummers, Popcaan, Dreezy en Leikeli47 leverden dan weer vocals aan.

Zijn er dan genoeg creatieve ideeën aanwezig? Ook daar doseren ze prima. Enkel de titeltrack en In My Head komen flets uit de hoek. Heus geen ramp op dit album. AlunaGeorge moet het toch eerder hebben van losse singles dan van deze samenraapsels – en dat weten ze best zelf.

‘I Remember’ zal geen eindejaarslijstje halen, laat staan een evergreen worden. Of ze, zoals door henzelf aangehaald, de zoektocht naar de "holy grail of songwriting" ooit tot een goed einde zullen brengen, betwijfelen we. Fijne radiopop lukt vooralsnog met verve. Zoek maar op in de charts.

8 december 2016
Ben Moens