Allen Temple - Anam Na Mara

Eigen beheer

Anam Na Mara

Luka Bloom is één van Vlaanderens meest geliefde singer-songwriters, maar hij heeft ook een Gents neefje.

Tenminste, zo lijkt het, als je deze debuutplaat van Allen Temple beluistert. De percussieve manier van gitaarspelen doet denken aan de Ierse bard en het gebruik van de udu (een Afrikaans percussie-instrument in de vorm van een kruik van gebakken klei) brengt datzelfde vleugje exotiek dat we ook bij Bloom al eens terugvinden.

Temples stem klinkt natuurlijk nog niet zo doorleefd als die van Bloom, ook al is hij ook reeds eind de veertig. Dat is oud om te debuteren, maar dat heeft wel als voordeel dat de plaat helemaal perfect klinkt.  ‘Anam Na Mara’ (ziel van de zee) is een indrukwekkende plaat geworden van een singer-songwriter die helemaal doordrongen is van de Keltische traditie. Daar is zijn Britse vader niet vreemd aan, maar hij woonde ook een tijd aan de westkust van Ierland. Daar leerde hij de stiel onder invloed van meesterlijke singer-songwriters als John Martyn en Dick Gaughan. Maar Temple is ook kinesist en daar zag hij meer brood in. Dat hij nu toch naar buiten komt, kunnen we alleen maar toejuichen.

Hij interpreteert op deze plaat vijf zogenaamde traditionals uit Ierland en Schotland die we al kennen in andere versies en voegt daar zelf ook vier “originals” aan toe. Allemaal brengen ze een eerbetoon aan de veerkracht van het menselijk hart en het eeuwige verlangen naar verbinding. Die verbinding vond hij zelf ook bij een aantal onderlegde muzikanten zoals percussionist Robbe Kieckens, contrabassist Filip Vandebril, fluitist Stefan Bracaval, celliste Eline Duerinck, violiste Lotte Remmen en steelgitarist Bram Beelaert. Op achtergrondzang horen we de feeërieke stemmen van Marie de Graeve, Naomi Sijmons, Fedia Holail Mohamed en Anouk Turnock.

Net zoals de aanwezigheid van water in de natuur rust brengt, zo dompelt ‘Anam Na Mara’ je onder in een weldoend bad van rust. Deze muziek lijkt altijd al te hebben bestaan en zorgt voor grond onder de voeten. Dat ze zo meesterlijk klinkt, is dan misschien wel te danken aan de subtiele, hedendaagse productie van Fre Segers, (PJDS en Sioen) en de mastering door Uwe Teichert (Nick Cave, St. Germain), maar we maken ons sterk dat dit live minstens zo helend klinkt.

Allen Temple is live te zien op volgende data en plekken:

Donderdag 6 juni 2024, Zappa, Oosterzele
Zaterdag 8 juni 2024, Café Boekowski, Antwerpen
Vrijdag 14 juni 2024, Minard, Gent

17 mei 2024
Marc Alenus