Alex Cameron - Miami Memory

Secretly Canadian

Miami Memory

Twee jaar na 'Forced Witness' brengt de Australische singer-songwriter Alex Cameron zijn volgende album uit. Het album zou vooral gebaseerd zijn op Camerons relatie met actrice Jemima Kirk die te zien is in maar liefst vier muziekvideo's .

De plaat staat dan ook vol met lyrics die uit het leven gegrepen zijn. Zoals bijvoorbeeld in Stepdad, dat meteen ook het meest meeslepend is van de hele plaat. Na een drietal draaibeurten krijg je het gewoon niet meer uit je hoofd. Het nummer gaat over een stiefvader die probeert uit te leggen aan zijn stiefzoon waarom hij moet vertrekken. De synths geven het nummer een ongelooflijk happy vibe, ondanks het trieste verhaal.

De titelsong lijkt een beetje donkerder met subtiele trompetten en drums die er dan toch weer voor zorgen dat je niet kan stilzitten, meteen het bewijs van hoe veelzijdig Alex Cameron kan zijn. De intro van Far From Born Again spreekt absoluut tot de live-verbeelding. Opnieuw verwijzen de teksten naar de harde realiteit – de song handelt over seksindustriewerkers - maar toch is het de “doedoedoe” die de aandacht trekt, want dit is catchy.

Dat Gaslight, End Is Nigh en PC With Me ons niet van de eerste maal bekoren, betekent nog niet dat we ze niet het vermelden waard zijn. Maar ze zijn niet van de kwaliteit van de eerder vermelde liedjes.

Bad For The Boys mag ook niet ongemerkt passeren. Het verhaal van vijf mannen die allemaal wel iets op de kerfstok hebben en zo niet meer verder kunnen in de maatschappij, klinkt ludiek, maar heeft ook een ernstige ondertoon. Dit kan namelijk niet blijven duren.

Dat net Divorce als eerste single werd gereleast, was uiteraard geen toeval. Opnieuw is dit uit het leven gegrepen, poppy en upbeat. Met de mooie ballade Other Ladies richt hij zich rechtstreeks tot zijn liefje: “I don’t even need those other ladies.” Daar moet toch geen tekeningetje bij?

Too Far is een matige afsluiter van een goede, derde plaat die hij beëindigt met een kort stukje spoken word als outro, waarin hij zelf de conclusie van de plaat maakt: het maakt niet uit wie je bent of wat je doet, als je maar jezelf blijft; de rest volgt wel!

'Miami Memory' is catchy, fris en … hadden we al gezegd dat het catchy is?

5 oktober 2019
Lobke Van Gestel