Alestorm - Curse Of The Crystal Coconut

Napalm Records

Curse Of The Crystal Coconut

De crème de la crème op het gebied van pirate-metal maakte in 2008 furore met debuutalbum 'Captain Morgan's Revenge' en startte meteen een nieuw genre, zij het niet "officieel erkend", maar eerder ondergebracht bij de folkmetal. Niet geheel terecht naar onze mening. Er zit namelijk wel degelijk verschil tussen die twee. Dat bewijst het laatste werk van de heren.

Toch wordt Alestorm vaak in het verdomhoekje gezet, vooral door de "echte" metalfans. De band zou zichzelf niet serieus nemen en maar wat doen. Die zogenaamde fans hebben waarschijnlijk niet eens de moeite genomen om er eens rustig voor te gaan zitten en een album in het geheel te beluisteren. Nochtans is 'Curse Of The Crystal Coconut' een absolute must.

Van zodra de eerste klanken klinken van opener Treasure Chest Party Quest weerklinken, blijkt dat het gezelschap er veel werk, aandacht en liefde in heeeft gestoken. Deze band neemt zichzelf wel degelijk heel serieus. Dat is vooral te horen aan de productiekwaliteit. Dit is namelijk niet een zomaar in elkaar geflanst plaatje en het samenspel is zowaar subliem te noemen.De vocalen van Christopher Bowes weten - zoals altijd eigenlijk - keihard te overtuigen. Wat opvalt is dat de articulatie erg duidelijk is. Dat was ook al zo bij het eerste album en het luistert heel erg prettig weg.

En ja, de band schrijft alleen nummers over het piratenleven en zingt sinds 2008 alleen maar over schatje zoeken, vrouwen en zoveel mogelijk rum consumeren. Gaat dat vervelen? Nee dus. En dat is toch best bijzonder te noemen. Het bewijst dat Alestorm een klasseband is. Het hele album lijkt een road trip down memory lane. Je waant je onherroepelijk tussen de piraten en Johnny Depps  Captain Jack Sparrow in de 'Pirates Of The Caribbean'-films is nooit veraf. 

Tortuga - waarnaar ook verwezen wordt in de hoger vermelde films - is de eerste single uit het album. Als er in een metalband aanstalten wordt gemaakt om te gaan rappen, haken wij over het algemeen af, maar in dit geval werkt het gewoon. Rapper Captain Yarrface weet zich daarvoor behoorlijk uit de slag te trekken. En dat Bowes een aardig beetje kan screamen, laat hij ook nog eens even horen. Wat kan deze man eigenlijk niet?

Zowat elk liedje op 'Curse Of The Crystal Coconut' wordt ondersteund door een heerlijke piratentoetsenpartij. Bowes staat toetsenist Elliot Vernon daarin bij. Het was net dat toetsenspel dat ontbrak op tweede album 'Black Sails at Midnight' (2009) en het derde 'Back Through Time' (2011). Gelukkig hebben ze hiervan geen gewoonte gemaakt.

Wooden Leg Part 2 (The Woodening) is een ware rockopera, maar dan geheel in piratenstijl, en tikt de acht minuten aan. Normaal houden wij hier niet van, maar ook hier werkt dit gewoon. Vooral de tekst is hilarisch te noemen. Om even te citeren: "I'm really gonna do it / I'm gonna chop off my own head / Wooden head / I've got a wooden head'. Zoiets kunnen alleen de heren van Alestorm verzinnen.

Voor wie nog onbekend is met het genre, raden wij sowieso aan om de gehele catalogus van deze band te beluisteren, maar begin vooral met het debuutalbum en schakel vervolgens over oop deze. Voor wie dan nog de behoefte voelt om naar soortgelijke bands te zoeken: niet doen. Alestorm is uniek in het genre en dat bewijzen ze met deze plaat des te meer.

4 juli 2020
Jerre Hoetink