Alessandro Cortini - Avanti

Pias Records

Multi-instrumentalist Cortini maakte vooral naam bij Nine Inch Nails, waar hij een belangrijke rol speelde inzake elektronica. Voor zijn derde soloalbum maakte de Italiaanse componist soundtracks bij Super 8 homemovies. 

Avanti

Je ruimt thuis wat op om daar dan een archief aan Super 8 homevideo's van je recent gestorven grootvader terug te vinden. De beelden grijpen je aan; het zijn beelden die getuigen van een verleden en dus een stukje van je eigen jeugd. Maar er ontbrak geluid. Dat overkwam Alessandro Cortini. Hij maakte het tot zijn missie om die filmpjes van muzikale begeleiding te voorzien. Geen gemakkelijke opdracht; enerzijds omdat je er dichtbij betrokken bent, anderzijds omdat er momenten gedocumenteerd worden, die je je misschien anders herinnert. Zowel de tapes als zijn geheugen bleken niet vrij van perfectie te zijn.

Het resultaat is een ambient aandoende soundtrack, bestaande uit zeven composities die losjesweg gebaseerd zijn op een thema. Iniziare bijvoorbeeld verbeeldt de opstart van het project, de vreemde sensatie van het vinden van de filmpjes en het idee om er muziek bij te bedenken; of Perdonare, dat in het teken van vergeving staat.

In de uitgepuurde ambient zijn toch kraakjes en weerhaakjes te vinden; geslepen, maar niet te geslepen. Ook contrasten worden uitgewerkt: je hoort zowel verlies (Perdere) als winst (Vincere). Dit is in de eerste plaats interessant omdat de respectievelijke scores het nodige vragen van het verbeeldingsvermogen van de luisteraar. Maar er is slechts weinig om je op te baseren: een suggestieve titel en lange, soms epische composities, waarin je gemakkelijk kan verdwalen.

'Avanti' is een interessant album, dat soms naar Mogwai lonkt. Ook het droneachtige van Godspeed You Black Emperor zit soms mee in de mix. Liefhebbers van filmische ambient en postrockscores kunnen hier dus wel iets mee.

30 oktober 2017
Philippe De Cleen