Alcatrazz - Born Innocent

Silver Lining Music

Born Innocent

Wie had ooit gedacht dat zanger Graham Bonnet nog in zee zou gaan met een gitaarheld? Bij zijn band Alcatrazz had hij ooit al Yngwie Malmsteen en Steve Vai op de loonlijst staan. En bij Rainbow leerde hij eerder al ene Ritchie Blackmore kennen. Voor dit album wist hij niemand minder dan Joe Stump warm te krijgen om de voetafdrukken van bovenstaande snaardoostovenaars te vullen.

De laatste jaren hebben al heel wat bands het lange wachten van de fans beloond met een long overdue studio-album. We noemen maar de namen Tool en Possessed. Sinds Alcatrazz' nummer drie ‘Dangerous Games’ zijn er maar liefst vierendertig lange jaren verstreken. Wij waren toen nog niet eens geboren. Kwalitatief gezien was die weliswaar een stuk minder dan de eerste twee, die voor een groot stuk teerden op het talent van de leadgitarist van dienst. We kijken voor deze dus alvast in de richting van Stump.

Een eerste voorsmaakje kregen we al met de release van het heerlijk intrigerende London 1666, over de brand die in vier dagen meer dan dertienduizend huizen verwoestte. Bonnet lijkt nog niets van de typerende, ongeschoolde falsetstem te zijn kwijtgeraakt, inclusief charmerende valse noten tussendoor.

Ook de titeltrack, die het album op gang trekt, gaat er overigens vlotjes in. Stump vuurt de ene na de andere neoklassieke shred af op de trommelvliezen en lijkt zo helemaal klaar om de concurrentie met Malmsteen en Vai aan te gaan. Toch blijft het album daarna wat steken in goede bedoelingen. Het flitsende gitaarspel van een Jet To Jet of de catchiness van God Blessed Video vinden we hier helaas niet terug. Meermaals hebben wij ons erop betrapt even de smartphone te checken hoeveel nummers er nog te gaan waren. Eén keer keken we nog verrast op: tijdens afsluiter For Tony, een ingetogen eerbetoon aan een man waarvan wij u enkel de voornaam kunnen meedelen, met koperblazers die de bovenhand nemen.

Als diehard fan van voornamelijk die eerste twee albums blijven we toch een beetje op de honger zitten. Alcatrazz klinkt nog wel zoals wij ons dat herinneren, maar qua songwriting blijft deze toch niet al te lang aan de ribben plakken.

Eerder verschenen bij https://riffsalghul.wordpress.com/

14 augustus 2020
Nic De Schepper