Aka Moon - Now

Outhere Music

Aka Moon viert feest. Naar aanleiding van het vijfentwintigjarig bestaan is er een twintigdelige overzichtsbox ‘Constellations’ uitgebracht, maar ook een nieuw album ‘Now’. 

Now

Met die titel geeft Aka Moon, de groep met altsaxofonist Fabrizio Cassol, bassist Michel Hatzigeorgiou en drummer Stephane Galland al aan waar het om draait; namelijk het heden, het hier en nu. Je hoort hoe de groep enigszins vasthoudt aan het omvangrijke verleden (de bijzondere ontvankelijkheid en appreciatie voor wereldmuziek bijvoorbeeld), maar tezelfdertijd worden ook nieuwe stappen gezet (Old And New Dreams). Na bijzondere projecten zoals het ‘Scarlatti’- en het ‘Balkan’-programma plooit Aka Moon helemaal terug op de essentie. Een return zowaar naar de roots van de groep die op ‘Now’ het samenspel als trio naar voren schuift.

Dit bijzondere werkstuk vraagt, ondanks de grote toegankelijkheid, de nodige tijd van de luisteraar. Je krijgt geen instant gratificatie, maar wel muziek die langzamerhand de geheimpjes prijs geeft. Als vanouds zit het trio op het scharnierpunt tussen jazz en wereldse invloeden. Vooral de grote openheid en de bundeling van ervaringen, die de groep verzamelde tijdens talloze omzwervingen in de muziek, wordt beklemtoond met inspiraties uit het verre oosten, Afrika en India.

Aan de basis van het album ligt de vriendschap tussen de muzikanten die elkaar blindelings verstaan. Waar de groep echt in schittert, is virtuositeit, maar zonder dat al te opzichtig te tonen; geen opschepperige virtuositeit, maar hartverwarmende echtheid. Tegelijkertijd willen ze via de muziek ideeën uitdrukken waar ze soms geen woorden voor vinden. De improviserend tot stand gekomen en verder verfijnde muziek is de taal om het onuitzegbare in uit te drukken.

Die muziek vertrekt overigens vanuit een diep humaan perspectief en engagement, hetgeen blijkt uit songtitels als Nomadism en Spiritual Exile (For Ezgi). Uit 2Moro Or 2Day komt dan weer speelsheid naar voren. Het geheel wordt dan een krachtig statement.

Meer info over de huidige tournee is op de website te vinden.

4 januari 2018
Philippe De Cleen