Afrikän Protoköl - Beyond The Grid

Abozame Records

Met Afrikän Protoköl zitten we metersdiep in de dansbare Afrogrooves. Het sextet is een samenwerking van saxofonist Guillaume Van Parys met enkele Belgische (saxofonist Frédéric Becker en trompettist Jérome Hoppe) en Afrikaanse muzikanten (drummer Moïse, bassist Achille Ouattara en percussionist-vocalist Zouratie Kone). Samen maken zij van 'Beyond The Grid', de opvolger van 'Freedom From The Known' en de 'Call For Transformation'-ep, een broeierig feestje van jazz, groove en improvisatie.

Beyond The Grid

Groovy, dat is het minste wat we van dit Belgo-Afrikaanse combo kunnen zeggen. De ritmesectie is afkomstig uit Burkina Faso, de blazers uit België. Daarmee is er een duidelijk concept dat uitmondt in een dito sound. Met dit Afrofusiongeluid situeert de groep zich in het vaarwater van het Gentse Black Flower, al ligt de focus hier minder op de door Mulatu Astatke gepopulariseerde Ethiopian grooves, maar meer op percussieve roots.

De groep werd opgericht in Burkina Faso, waarna er tournees ondernomen werden door zowel Afrika als Europa. Ook het album 'Freedom From The Known' werd bijzonder warm ontvangen en leverde Afrikän Protoköl internationale prijzen op. Nu is er eindelijk de opvolger van dat debuut. Nog steeds zijn er invloeden van Afrobeatlegende Fela Kuti te horen, maar ook van jazzartiesten als Steve Coleman. Het percussieve verwijst dan weer naar de impact van een drumlegende als Manu Dibango. Wars van die invloeden doet Afrikan Protoköl zijn eigenzinnige ding.

Dat levert een uitputtingsslag op. Net als op het debuut groovet en swingt het alle kanten uit; heel veel dynamiek en energie dus. En tezelfdertijd is er een zekere universele aantrekkingskracht omdat de focus op het percussieve versterkt wordt door de melodieuze swing van de blazers.

De meerwaarde zit deels in de positieve, zomerse vibes, die de groep op plaat (en vast ook live) uitstraalt, zoals in Saharan Market. In tijden waarin extremisme en nationalisme hoogtij vieren, is een project als Afrikän Protökol broodnodig als tegengewicht. De muziek is speels, opgewekt en optimistisch en slaagt erin om de meest sombere nihilist zicht op de zon te bieden.

Afrikän Protoköl is partytime. De spirituele mindset (Diarra Spirit) is de grondstof voor aanstekelijke en toegankelijke toptunes. Wie fan is van pakweg de meer exotische jazzvariant zoals Sun Ra, Orlando Julius & The Heliocentrics of de talloze projecten van Shabaka Hutchings (Sons Of Kemet, The Comet Is Coming, Shabaka & The Ancestors), die weet hierbij wat gedaan!

15 juli 2017
Philippe De Cleen