Adam Ben Ezra - Pin Drop

Ropeadope Records

'Pin Drop', het nieuwe album van polyvalente muzikant Adam Ben Ezra is een intieme liveregistratie. Opgenomen voor een live publiek in de Little Big Beat studios zorgt Ezra eigenhandig voor een bijzondere luistervaring.

Pin Drop

Het eerste dat opvalt, is de manier waarop Ezra's composities laagje per laagje zijn opgebouwd. De Intro is groovy, sexy en verrassend. Ongezien hoe de band met een contrabas, een piano, klarinet en een batterij effecten een bijzonder effectieve sound neerzet. En doe daar nog wat flamenco footwork bij, want Ezra weet hoe op een eenvoudige manier ritme en percussie samen te smelten.

De in Israël geboren muzikant is in zekere zin goed voor een one man show. Alles op deze release ademt de geest en de spirit van Ezra, die weliswaar terugplooit op zijn roots in Lord Of Forgiveness, een Joodse traditional en dancefloorkiller, maar evengoed populaire muziek recycleert (het bijna onherkenbare Dear Prudence van The Beatles). Het illustreert hoe Ezra diverse culturen omarmt. Hij slorpt diverse stijlen op, gaande van Latijns-Amerikaanse en Arabische muziek tot Indische muziek (India Time). Die kruist hij met pop, jazz, hiphop.

'Pin Drop' is omnipotente, muzikale crossover. Ezra kan de contrabas laten huilen en als een viool, cello of zelfs als een flamencogitaar laten klinken. Uit dat ene instrument tovert hij als het ware een heel orkest tevoorschijn. Bovendien schrikt hij er evenmin voor terug zijn bas als percussieinstrument te gebruiken.

De versatiliteit van het instrument koppelt hij aan de zoektocht naar nieuwe geluiden en invalshoeken. De zwierige solo aan het begin van Silk Road geeft aan dat hier een toptalent aan het werk is. Vanuit een hoekige jazzdrive zoekt hij de meer exotische grooves op, waarna hij er ook nog losse vocals aan toevoegt.

Centraal staat Ezra en zijn contrabas, al duikt er wel een fraai en intiem mooi streepje piano op in Brown Piano. Misschien is Prayer met de Arabische inspiraties wel de meest pakkende compositie. Neem de politieke ondertoon even weg (een Israëlier die zich door Arabische muziek laat inspireren) en er blijft bijzonder veel emotie over.

'Pin Drop' is een bijzonder knap album en een heerlijke liveregistratie van een al even bijzonder artiest. Blij dat dergelijke releases ook tot bij ons geraken !

16 juli 2017
Philippe De Cleen