Actress - AZD

Ninja Tune

Actress, dat is de in Wolverhampton geboren Darren Jordan Cunningham. Dat alias geeft hem de gelegenheid een fantastisch, donker album vol elektronica en ambient te maken. 

AZD

Als kind was Cunningham vooral geïnteresseerd in voetbal; althans tot een ongelukkige beweging een einde maakte aan zijn voetbalcarrière. Op school bleek hij vooral goed te zijn in het kopiëren van allerlei beelden en texturen. En in zekere zin geldt dat ook voor de creatieve muziek die hij uitbrengt. Vaak bestaat die namelijk uit ruwe, aan elkaar gelaste geluidscollages.

Momenteel is hij één van de meest interessante namen in de Britse elektronicascene en dat onderstreept 'AZD' ('Azid) met de nodige flair. Actress maakt muziek, maar heeft geen nood om daar veel tekst en uitleg aan toe te voegen. Tenzij misschien het korte, maar kristalheldere statement "Non dance based civilian mind groove, mapped to an external soul beyond the collapsing black hole... Music is chaos R.I.P. Music". Daar gaat u het mee moeten doen.

'AZD' is een muzikale trip die een erg introvert en solitair karakter vertoont. De muziek doet futuristisch aan, maar is ook experimenteel en speels. Het kernwoord is vooral compromisloos. Actress doet namelijk niet aan toegevingen. En dus is de muziek te nemen of te laten.

De sound, die je te horen krijgt, is donker, onderaards zelfs en beats, synths en allerhande elektronische gear worden tot het uiterste getest. Zo af en toe ontwaar je vocal samples; zoals in Dancing In The Smoke waarin het "Dance. record spin. dance" zomaar tegen een "The future" aanknalt. Micromelodietjes en rijke, gelaagde klanktexturen met veel repetitieve elementen, maar ook met veel aandacht voor onverwachte wendingen maken het geheel af.

'AZD' is een heerlijke koptelefoonplaat die ook in clubs gespeeld kan worden, op voorwaarde dat het publiek meewilt. Al mag dat met fijn knisperende technotracks als X22RME nu ook weer niet zo echt moeilijk zijn. Her en der plaagt Actress wat en neigt het naar zwaar verstoorde Aphex Twin. Dit is hoe dan ook een excellent album voor muzikale ontdekkingsreizigers.

6 juni 2017
Philippe De Cleen