Action Bronson - Only For Dolphins

Loma Vista Recordings

Only For Dolphins

“Author, singer, dancer, exotic olive oil taster, actor”. Dat hiphops favoriete zatte nonkel zich met zowat alles tegelijk bezighoudt, dat weten we ondertussen al. Naast rapper is Action Bronson namelijk nog auteur, chef-kok, tv-presentator en sinds kort ook acteur. Zo bekleedde hij onlangs een rol in de door Martin Scorsese geregisseerde Netflix-film ‘The Irishman’ en vergaarde hij onder andere roem met de populaire Viceland-serie ‘Fuck That’s Delicious’, waarin Bronson de kijker meeneemt op culinaire tripjes over de hele wereld.

Laat diezelfde reislust nu ook als grote inspiratiebron dienen voor zijn nieuwste album ‘Only For Dolphins’. Als een eenentwintigsteëeuwse reïncarnatie van de Griekse oorlogsheld Odysseus gidst Action Bronson ons langs de verschillende streken die hij heeft mogen ontdekken en laat hij zich inspireren door ‘s werelds verscheidene culturen. “Every time you see me, you know that I’m just coming back from somewhere”, bevestigt hij in C12H16N2.

De kleurrijke waaier aan geluiden, die gepaard gaat met deze culturele diversiteit, wordt verzorgd door enkele van Action Bronsons meest vertrouwde producers, waaronder The Alchemist, Budgie, Daringer en Samiyam. Ieder nummer op het album wordt zo voorzien van een unieke sound, gaande van knuffelrocksamples op Golden Eye tot oosterse funk op Mongolia. Als er dan toch een rode draad doorheen de productie valt op te merken, is het dat iedere beat dankzij de zorgvuldige layering enorm weelderig klinkt. Zo doet de parel Sergio je wegdromen naar een zonnig boottochtje langs de witte kusten van de Middellandse Zee en worden we met Latin Grammys meegenomen naar het energieke leven op de Bahamas.

Inhoudelijk put Action Bronson op ‘Only For Dolphins’ verder ook inspiratie uit zijn voorliefde voor sport, gastronomie en filmgeschiedenis. Zo rapt hij op Golden Eye, zo clever en dreigend als alleen hij dat kan: “Better maintain low tones when you talking to me / Fuck around and get your sea bass smothered / I'll choke you the fuck out like I'm a Diaz brother”, verwijzend naar UFC-vechters Nate en Nick Diaz. Het nummer Cliff Hanger is dan weer een ode aan de gelijknamige film uit 1993 met in de hoofdrol Sylvester Stallone, één van Bronsons grote idolen.

Zoals op ieder Action Bronson-album is er op ‘Only For Dolphins’ natuurlijk ook de nodige portie humor en zelfspot aanwezig. InVega rapt hij bijvoorbeeld: “My alibi for the police is I was naked in Seattle”, verwijzend naar de opmerkelijke stadswet in Seattle die inwoners toestaat altijd en overal naakt te zijn en zingt hij verder op Latin Grammys zonder enige schaamte: “I might not be able to touch my toes but I will still fuck these hoes”.

Het sublieme sluitstuk van het album Hard Target klinkt als de terugkeer van een volleerd man die na jaren op dool de kust van zijn vaderland terug aan de horizon ziet verschijnen. Tjirpende dolfijnen begeleiden Action Bronsons boot terug naar de kust, na een lange Odyssee beladen met culturele ervaringen. ‘Only For Dolphins’ is Action Bronsons meest gewaagde album tot op heden en samen met zijn team producers is hij erin geslaagd een spectrum aan verschillende muziekgenres schijnbaar moeiteloos te mengen.

Tijd dus om je beste dolfijnengezangen boven te  halen.

 

22 september 2020
Hannes Deraedt