Ace Frehley - Origins Vol. 2

Entertainment One

Origins Vol. 2

The Spaceman is terug met een tweede coversalbum. Een nieuw album als ode aan de bands uit zijn eigen jeugd, uiteraard geheel naar eigen stijl.
 

Nadat Paul Daniel Frehley in 1982 uit KISS werd gezet, heeft hij een aantal sterke soloplaten op zijn naam gezet, waarin de ruimte vaak als thema werd gebruikt. En dat is ook te zien op de cover van dit album. Ace Frehley staat vooraan, leunend op de gitaar, met in de achtergrond een aantal zwevende eilanden. En uiteraard ontbreken de ufo’s niet.

In 1987 bracht hij zijn eerste album na KISS uit getiteld ‘Frehley’s Comet’. Dat werd meteen ook de naam die hij de band gaf. Na drie albums viel die band uit elkaar en sindsdien is hij verdergegaan onder de artiestennaam Ace Frehley. In 1995 was er de terugkeer van Ace naar zijn oude band nadat hij als special guest bij MTV Unplugged aanwezig was. Dat heeft helaas maar vijf jaar geduurd.

Voor dit album heeft Ace wederom flink gekeken naar bands waar hij veel aan heeft gehad. Zo hoor je Deep Purple, The Animals en The Rolling Stones voorbij komen. Het album begint met Led Zeppelins Good Times Bad Times. Erg toepasselijk, want dit is de eerste song op eerste plaat van Led Zeppelin en tevens ook het eerste dat de band uitbracht in de VS.

Hoewel er grote bands gecoverd worden, zijn het niet de meest voor de hand liggende nummers. Het bewijs dat Ace echt gekeken heeft naar welke liedjes speciaal voor hem zijn. Zoals Politician, dat hij heeft leren kennen tijdens één van zijn eerste concerten, toen Cream nog als voorprogramma diende.

Zoals op het vorige coversalbum, ‘Origins vol.1’, zijn er ook nu weer een aantal muzikale vrienden te horen: Robert Sabino op keyboards, John5 op gitaar, Lita Ford en Robin Zander, die de zang verzorgen op ieder een ander nummer. En ook erg speciaal voor hem is dat zijn nieuwe vriendin Lara de backingvocals verzorgt op Lola van The Kinks.

Wanneer we de gitarist live kunnen bewonderen, is nog even afwachten. Gelukkig kunnen de echte muziekliefhebbers zich voorlopig bezighouden met de twaalf nummers van dit album. Het album, dat erg toepasselijk wordt afgesloten met de bonustrack She, afkomstig van uit het in 1975 uitgebrachte album ‘Dressed to Kill’ van KISS.

KISS heeft zelf al jaren niets nieuws meer uitgebracht. Ook live gaat de band er steeds harder op achteruit. De eindeloze afscheidstournees lijken ook nog wel even in stand te blijven. Gelukkig heeft de oud-gitarist de eer aan zichzelf gehouden door te doen waar hij zichzelf goed bij voelt: een album met te gekke covers, stuk voor stuk goed aangepast aan de eigen stijl. 

14 september 2020
Jordi Rijnders