A Winged Victory for the Sullen - Iris

Erased Tapes Records

De Franse regisseur Jalil Lespert heeft het goed begrepen. Niemand die beter de soundtrack van zijn erotische thriller 'Iris' kon invullen dan het duo A Winged Victory For The Sullen. Hun broeierige kruispunt van neoklassieke muziek en ambient staat garant voor een perfecte sfeersetting, waarin intriges, spanning en sensualiteit thuis horen.

Iris

De heren hebben het spanningselement stevig onderhuids gestoken. De in Brussel vertoevende Adam Wiltzie van Stars Of The Lid en pianist Dustin O’ Halloran hebben versterking gezocht bij een veertigkoppig strijkersensemble van Magyar Radio in Boedapest. Verwacht dus veel aanstrijken en strelingen, momenten van traagheid en rust waarbij sfeer centraal staat. Doorheen die zachte klanktapijten zit een dun laagje elektronica. Vaak wat onrustig in de achtergrond, maar in het geval van Retour Au Champ De Mars nogal beklemmend en onrustig via diep pompende baspulsen, wat een eigenzinnige weerspannigheid tussen klassiek en ambient schept.

Ook Le Retour En Foret is luidruchtig, doordat drone en strijkers hier samen aanzwellen tot een glorieus hoogtepunt. Maar over het algemeen straalt deze soundtrack toch een stevige rust uit. Klasse en klassiek ontmoeten elkaar in de deugd van dromerige sfeermuziek, warm als een fleecedeken, verwennend als een gelaatsmassage. Dit is een therapie van sfeer, rust en melodie, een geheel van kleurrijke landschapschilderijen; soms wat minimalistisch, maar vol fijne schakeringen. Merk gerust de subtiele treingeluiden op in Gare Du Nord Part One, een volledig elektronische track vol atmosferische synthesizers en donker rollende, bonkende basvibraties.

Zo zit er toch nog veel beweging in een album waarin aanvankelijk stilte en minimalisme centraal lijkt te staan. Een handvol keren prikkelt A Winged Victory For The Sullen geen drie minuten lang om dan de sfeer weer los te laten en een andere emotie op te roepen. En daar zijn sterkere gevoelens als dramatiek of erotiek eerder beperkt bij aanwezig. Niet verwonderlijk, wanneer je weet dat een groot stuk van de muziek geschreven is vooraleer de beeldopnamen begonnen. Wie die erbij wilt, zal allicht de film erbij moeten nemen. Wij genieten ondertussen nog wat voort van een zaligmakende sfeerplaat.

13 maart 2017
Johan Giglot