A Dozen Furies A Concept From Fire

Roadrunner Records
A Concept From Fire
Als je regelmatig naar MTV hebt gekeken het afgelopen jaar, heb je zeker al van deze band gehoord. Zij hebben immers het programma Battle For Ozzfest gewonnen. Een wedstrijd georganiseerd door Ozzy Osbourne en diens vrouw Sharon. De winnaar mocht mee op de Ozzfest-tour. Na een EP is eindelijk hun eerste album er onder de titel "A Concept From Fire".

De opener van de plaat is enorm misleidend. Het is een akoestisch nummer waarbij je hoopt dat je het verkeerde schijfje hebt opgelegd. Maar na een dikke minuut blijkt het dat The Gift enkel de intro is van de plaat, halleluja. Na deze korte en overbodige intro wordt er al in een deftig tempo een knaller van een plaat op je los gelaten, namelijk Awake and Lifeless. Propere gitaarrifs, begeleid door een snelle drumbeat en knappe vocals, just the way we like it.

Meerdere malen is er de vergelijking gemaakt met de band Unearth. Helaas klopt die vergelijking, maar vrees nu niet dat je een unearth-kloon krijgt. A Dozen Furies weet toch hun nummers op een eigen manier te brengen. De omschakeling van agressie naar cleane vocals worden op een eigen manier gebracht en vallen goed te pruimen.

Als we goed tellen krijgen we maar 10 nieuwe nummers te horen op deze plaat want de nummers Lost In A Fantasy en Push Away werden al eerder uitgebracht op hun eerste EP. Sommige mensen zullen zich er dan misschien ook aan storen dat de heren misschien geen inspiratie meer hadden om twee extra nummers te schrijven die goed genoeg waren om op "A Concept From Fire" te staan en dan hebben ze maar besloten om een remastered versie van hun twee oude nummers erop te zetten. Maar vrees niet, de andere nieuwe nummers maken dit ruimschoots goed.

"A Concept From Fire" is een goede plaat. Er is een positieve evolutie te bespeuren tussen hun EP en hun full album. Doch is er nog onbenut potentieel aanwezig, wat enigszins jammer is maar anderzijds een goed punt voor hun volgende album, waar ze het hopelijk wl benutten.

November 8, 2008
Philippe Cambien