A Choir Of Ghosts - An Ounce Of Gold

Greywood Records

An Ounce Of Gold

Alt-folky James Auger aka A Choir Of Ghosts kwam onder onze aandacht met de single An Ounce Of Gold. Ondertussen is er een volwaardige debuutplaat met dezelfde naam.

Titeltrack en single An Ounce of Gold deed ons meteen denken aan Town Of Saints of een vroege School is Cool, mede door de viool en de ondersteunende vrouwenstem, maar dit album van A Choir Of Ghosts tapt uit vele vaatjes waaronder ook Kurt Cobain, Tallest Man on Earth en Hollow Coves.

Na een korte intro trapt de plaat echt af met Sinner In Rapture, een politieke, anti-kapitalistische track die hij al op zijn achttiende schreef. Auger zingt hem nu met krachtige, volwassen stem, zichzelf aanvankelijk enkel begeleidend met de akoestische gitaar. Maar al snel zwelt de song aan met zwierige strijkers en diep klinkende drums alsof hij niet vanuit de donkere wouden van Zweden, maar wel vanuit die van Noord-Amerika opereert, waar in de verte ook een indianenstam resideert.

Een song later, in Outside The Window worden trouwens The Everglades genoemd en producer van de plaat is weliswaar geen Amerikaan, maar het scheelt niet veel. Terry Benn, die ook meeschreef aan de plaat is een Canadees. Hij gaf de plaat een warme klank mee, die mooi past bij dit soort folkplaten.

Drie jaar werkte de steeds zwaarder bebaarde Auger aan de plaat en in zijn teksten geeft hij inzicht in wat hem in die periode zowat bezighield. Southwest Of The Moon lijkt wel een open brief aan al wie hij kwetste, het minimalistische Driving Home is een ode aan zijn geliefde en tegelijk een song vol vermoeidheid. En Better Off Alone is dan weer een loflied op de vrijheid, die wat doet denken aan Monsters Of Men.

Op de afsluiter, de lieflijke, met heel subtiele toetsen ondersteunde ballade The Taste Of Smoke keert Auger een laatste keer in zichzelf. Hij ontdekt dat hij veranderd is en heeft moed gevat. “When I fold away another page, we’ll break through this storm”, klinkt het. Het is het soort van moed gevende songs die we dezer dagen allemaal wel kunnen gebruiken.

‘An Ounce Of Gold’ is een goede titel voor dit debuut. Het is echt een goudklompje, zeker voor wie gek is op warm klinkende folk.

6 mei 2020
Marc Alenus