10 Years - Violent Allies

Mascot Label

Violent Allies

De geheel eigen sound van 10 Years zal menig luisteraar doen opkijken. De hoge zang in combinatie met grommende gitaren heeft in elk geval ons al de oren geopend.

 

De hardrockers uit Tennessee zijn in 1999 begonnen. In de komende jaren hebben ze verschillende personeelswisselingen ondergaan. De enige originele leden vandaag de dag, zijn gitaristen Brian Vodinh en Matt Wantland. Desalniettemin heeft de band al acht studioalbums uitgebracht. ‘Violent Allies’ brengt de teller op negen.

Begin van dit jaar kwamen de drie heren met de nieuwe song The Shift op de proppen. Intussen zit dit nummer al op meer dan één miljoen streams op Spotify. Niet zo gek dus dat de fans erg enthousiast zijn. Ze hebben dan ook tweeënhalf jaar moeten wachten op iets nieuws.

De volgende track werd in juli uitgebracht. The Unknown is net even rustiger dan The Shift. Volgens de band is het op maat gemaakt om de energie van live shows uit te stralen. Dat zowel de fans als de band de optredens missen, wordt een heel klein beetje geodgemaakt in de clip, waarin beelden van optredens te zien zijn. 

In Waiting houd de band het nog rustiger. Een mysterieus intro sleept je mee en zorgt voor een flinke opbouw, die verder wordt gezet in het uptempo Déjà Vu. Planets III is een instrumental met een akoestische vibe, die zorgt voor een moment van rust, dat ruim twee minuten duurt. Maar dit rustmoment wordt al snel verstoord door Sleep In The Fire, een lekker oppeppende song, die perfect past op een plaat als deze. 

Het tempo op het album schommelt flink. I Wish is bijvoorbeeld iets milder dan de opvolger Start Again. Zelfs voor een tweede instrumental, niet toevallig getiteld Planets IV, is er nog ruimte. Hier is de onderliggende toon net iets duisterder en mysterieuzer, Het is meteen een mooie aanloop naar het einde van de plaat. Met Say Goodbye wordt er dan een punt achter gezet. 

Zanger Jesse Hasek liet weten dat ze zichzelf flink hebben uitgedaagd voor dit album. Zichzelf herhalen was geen optie:.  “If it’s not stressful, you’re not challenging yourself to grow”. En daar lijken ze in te zijn geslaagd.

3 oktober 2020
Jordi Rijnders