Sham 69 betreurt het heengaan van medestichter Neil Harris

De Britse punkband Sham 69, die eind 2016 nog in ons land was (Magazin 4), had vandaag slecht nieuws. Stichter en gitarist Neil Harris overleed in de nacht van zondag op maandag. Harris streed al een tijd tegen kanker, maar verloor de strijd tijdens zijn slaap.

Sham 69 was er al bij in 1975 en maakte punkrock met anarchistische inslag. Hun bekendste nummer If The Kids Are United was bijvoorbeeld een oproep aan rivaliserende jeugdbendes binnen de arbeidersklasse om zich te verenigen in een strijd tegen de machthebbers. Extreemrechts probeerde de band onder te brengen binnen de Oi!-scène, maar het was niet omdat zij hun ideeën herkenden in de nummers van de band dat Sham 69 vaandeldragers wilden zijn van een gedachtegoed.

Harris speelde maar vier jaar bij de band. Hij werd opgevolgd door Dave Parsons die de band na een split van zeven jaar in 1987 terug samenstelde. In mei 2011 verliet hij de toenmalige line-up om een maand later samen met Jimmy Pursey, Dave Parsons en Dave Tregunna een nieuwe Sham 69 op te richten. Ondertussen was Harris terug bij de overblijvers gekomen. Tegenwoordig zijn er dus twee Sham 69’s, waarbij de ene de “Original 1977 line-up” als eretitel droeg  en de andere (die met Harris) de “Tim V” droeg naar de zanger. De kids waren dus al lang niet meer verenigd en dat zal nu nooit meer kunnen.

15 maart 2018
Marc Alenus