Retie Rockt! - Muzikale hoogpunten

Gemeentepark ‘t Schijf, Retie, 15 juni 2019

Midden juni maken wij ons jaarlijks uitstapje naar de Noorderkempen voor Retie Rockt! Dit jaar leek het even spannend te worden vanwege het sputterende weer, maar bij wonder bleef Gemeentepark 't Schijf vrijwel gespaard van weerkundig onheil. 

In Retie weten ze al sinds langer dan gisteren hoe ze een goede affiche in elkaar moeten boksen. Ook deze vijftiende feesteditie wist ons van begin tot eind te boeien. 

Rustig wakker worden stond dit jaar niet in het woordenboek van de organisatie, want met de Kempense punkrockers van Captain Kaiser ging het hard, zeer hard zelfs. Party hard is dan ook hun motto.

Het Mechelse Psychonaut stond vrij vroeg geprogrammeerd en dat bracht ook veel volk naar het park op dit uur, want de drie Mechelaars brachten vorig jaar met 'Unfold The God Man' niet minder dan een meesterwerk uit. En iedere muziekliefhebber met een hart voor hard wilde toch weten wat er met die band aan de hand is. Van begin af aan riep gitarist Stefan het publiek op wat dichter te komen. Mooi, want we zagen de kopjes van de eerste rijen ook dankbaar op en neer bewegen op de psychedlische postmetaltrip van de band. Aan de merchandisestand was het achteraf dan ook drummen om een woordje te wisselen met de Mechelaars. 

Geprangd tussen twee coming heavy bands wist Evil Empire Orchestra ons met de mix van soul, funk en rock te verbazen. Vooral de schijnbaar onuitputtelijke frontvrouw Kimberly Dhondt wist met krachtige stem meteen te plezieren. En ook de rest van de zevenkoppige band stond als een huis. De band bracht een mix van songs van het debuutalbum 'Start A Fire' en de eerste titelloze ep, al dan niet in speciale versie. Een welkome muzikale verfrissing. 

Die andere band met een geweldig album vorig jaar heet Tangled Horns en voor hen is Retie Rockt gewoon thuiskomen. De vijf leden komen allen uit de grote buurt van Retie en vanaf de eerste noot was het duidelijk dat ze er zin in hadden. Het is niet de eerste keer dat ze hier op het podium staan en dat werd meteen duidelijk, want er was een heel pak mensen dat de nummers van begin tot eind mee kon zingen of neuriën. Toen zanger Tim het publiek uitnodigde om mee te zingen met Monolith, werd er door een groot aantal mensen gretig deelgenomen. De set liep als een trein: strak en klokvast. Afsluiter Light As A Feather onderstreepte nogmaals wat een geweldige band dit is. Binnen enkele jaren Retie Rockt afsluiten of misschien wel hoger mikken, jongens!

En dan kwamen we aan de twee Nederlandse acts, die traditiegetrouw ook op Retie Rockt te vinden zijn. Allereerst was het aan Tusky, waarvan enkele leden in een vroeger John Coffey-leven al in Retie stonden. De energieke punkrock ging er vlot in, ook al moest zanger Alfred nog wel onderstrepen dat de eetpauze voorbij was en er mocht deelgenomen worden aan het feest. Het werd er alleen maar beter op. 

De eerste van de drie "grote" kannonen was het Nederlandse Dewolff ,de band van de broers Van de Poel (niets met wielrennen te maken, deze broers) en toetsenist Robin Piso, broeder van een andere moeder. De band had iets te vieren, want net op deze dag kwam het nieuwe live album uit. We kregen op het podium dan ook een fijne bloemlezing van de beste live songs: Big Talk, Sugar Moon en een extra lange versie van Deceit & Woo (een nummer van tien minuten dat in vijf minuten moest gespeeld worden). Een week geleden stonden ze nog op Pinkpop en nu in Retie. Om maar aan te geven met wat voor een kaliber band we te maken hebben. 

Het zou een quizvraag kunnen worden: noem een festival waar Sons niet stond in 2019. Sinds het winnen van 'De Nieuwe Lichting' van StuBru gaat het hard voor het viertal. De vier jongelingen zijn dan ook onze rockhoop in bange dagen (Lees ook het interview). Live blijft de band een stormram. Hits en hits in wording volgden elkaar op, de vaste cover Lonely Boy netjes daar tussenin. Klassiekers Ricochet en Tube Split konden bij het publiek rekenen op het meeste bijval. 

The Sore Losers, die lange tijd op tour waren ter promotie van hun 'Gracias Señor', pakten uit met een greatest hits-set. De band kan ondertussen teren op muzikaal materiaal uit vier albums en de set ging er bij de muziekliefhebbers dan ook in als zoete koek. Het zou ons niet verbazen, mochten de vier limburgers vroeg of laat een live album aankondigen. Het songmateriaal en de publiekparticipatie smeken erom zelfs. 

Met The Sore Losers kwam een eind aan de reguliere bandjesplanning, de dj-set lieten we links liggen, maar muzikaal wisten ze in Retie de lat voor de vijftiende verjaardag toch iets hoger te leggen. Wij kijken met spanning uit naar de aankondigingen voor volgend jaar. Park 't Schijf heeft iets feërieks en eenmaal per jaar een flinke dosis gitaren, dat mag wel. 

Retie Rockt'19 15/06/2019

16 juni 2019
Bert Gysemans (Foto's: Bert Gysemans)