DD Sanchez - 'Z'

Bezige bij Dirk Da Davo? Zeker weten! Tijdens een optreden op het legendarische Burning Man Festival in de woestijn van Nevada geraakt hij aan de praat met een Mexicaanse bassist, genaamd Sanchez. En van praten komt jammen. En van jammen komen ruwe opnames die, na enige herwerking, een ep met vier leuke liedjes opleverden.

Wat meteen opvalt: dit werk is een stuk zonniger dan de wave-elektro, gekend is van projecten als Neon Electronics of The Neon Judgement. Dit plaatje opent met een song getiteld Shine The Light en wordt door Dirk Da Davo zelf bestempeld als dark disco. Dat betekent vrij recht marcherende beats, eerder hoge synthesizer- en elektronische gitaarmotieven en ook vrij hoog gescandeerde vocals of teksten als “I’m taking a ride over the rainbow”. Op één of andere manier lijkt DD Sanchez zo een beetje in het vaarwater te komen van Praga Khan.

En eerlijk is eerlijk: dat is wat aanpassen. Op één of andere manier is het moeilijk de echte meerwaarde te ontdekken. Meer nog: wetende dat deze songs ontstaan zijn uit een jam van een bassist en een elektronicawizard, is de fundering die de bas legt zeker bij de eerste twee songs eerder beperkt. Bij New Morning mag er al wat meer gekanteld en gekronkeld worden, maar het is pas bij de heerlijk hoekige afsluiter Trouble Town dat gitaar, drums en bas echt in driestrijd gaan om een dynamisch geheel neer te zetten. Verder heeft Da Davo zijn publiek jarenlang verwend met de meest duistere, gelaagde scapes en beats, waardoor het geflirt met optimistische klankkleuren nu wat ongemakkelijk aanvoelt. Leuk zijsprongetje, maar meer houden we voorlopig niet vast.

24 juli 2019
Johan Giglot