This Is The Kit - Off Off Oddities

This Is The Kit - Off Off Oddities

Met deze ep onderstreept Kate Stables wat we over ‘Off Off On’ schreven.

In het najaar van vorig jaar kwam This Is The Kit met een vijfde album sinds 2008. Het was Kate Stables’ meest complete werk tot nog toe en ook het meest inspiratierijke. De elf folkdeuntjes waren doorspekt met nerveus drumwerk en experimentele avontuurtjes, waardoor we amper naar adem konden happen. Door corona kreeg de plaat niet de aandacht die ze verdiende. Maar daar wist de altijd creatieve Stables wel raad mee.

In juni 2021 verscheen deze ep. De zeven songs klinken tegelijk vertrouwd en toch ook weer nieuw, want zes daarvan stonden ook op ‘Off Off On. De enige uitzondering is de cover van Muzz’ Bad Feeling, die rond de jaarwisseling al op het wereldwijde web verscheen. Essentieel is deze ep dus niet echt te noemen, maar hij is toch weer een voorbeeld van de creativiteit van Stables.

Neem nu opener Recommencer, een bewerking van Started Again met medewerking van Mina Tindle. Stables, die al een tijd in Parijs woont, spreekt behoorlijk Frans en wat ze met het nummer uithaalt, werkt zeer goed. Ze stripte het van alle percussie en zet een simpel gitaartje en beide stemmen centraal, ook al is er ook nog wat onderhuidse elektronica en een basklarinet te horen.

Van single Was Magician krijgen we een live versie, opgenomen in L’épicerie Moderne. Het is een stijlvolle versie met een heerlijke toevoeging van subtiele blazers. Die waren ook al aanwezig in verschillende songs op het album, maar nergens zo mooi als hier. Dat blijkt ook uit Found Out waarvan we hier een heuse “Horns Version” krijgen.

Het verschil met de oorspronkelijke versies van Coming To Get You Nowhere en Keep Going is echt subtiel. We horen iets meer gitaartoefjes in het eerste en meer strijkers in het tweede, maar verder blijft de feel van die nummers hetzelfde. Dat geldt niet voor Slider dat hier zowaar in een instrumentale versie opduikt.

En die afsluitende cover? Die is erg smaakvol, maar laat dat niet de reden zijn om deze ep aan te schaffen, wel pure zelfverwennerij.

Op 8 september staat This Is The Kit in de Botanique.

11 juli 2021
Marc Alenus