METZ - 'Automat'

RE:introducing

De Canadeze noiserock band METZ wordt in menige biografie als volgt omschreven: ''Gekruid met gitaarnoise en snoeihard drumwerk is de muziek van Metz vooral een nadrukkelijke knipoog naar al het rauwe van Nation of Ulysses, The Jesus Lizard en Public Image Ltd. " Wij houden niet van vergelijken, maar de muziek van METZ drijft je inderdaad tot de waanzin door op te bouwen naar een oorverdovende climax, telkens opnieuw; tot je compleet murw bent geslagen. Dus die vergelijking met voornoemde bands is zo gek nog niet. Op 'Automat' wordt die stelling meermaals in de verf gezet.

Laat één ding duidelijk zijn: 'Automat' is eigenlijk geen nieuwe plaat, maar eerder een verzameling van de drie eerste singles Ripped On the Fence, Soft Whiteout en Negative Space, aangevuld met enkele B-kantjes. METZ laat vooral zien hoe de band sinds het ontstaan is geëvolueerd en volwassen geworden. Vanaf Soft Whiteout, een song die na al die jaren nog even strak klinkt, voel je al welke kant het uitgaat. Wie METZ een beetje kent, laat zich dan ook gewillig meedrijven op de oorverdovende chaos, die de band je aanbiedt. En dat is precies wat wij ook hebbengedaan. Het is trouwens een voorwaarde om binnen die chaos enige melodie te ontdekken.

Luister bijvoorbeeld naar Dirty Shirt of Leave Me Out, twee voorbeelden waarin je hoort dat METZ bestaat uit topmuzikanten die zich voortbewegen als tovenaars met klanken. Alleen ga je daar, als je die trip niet intensief aangaat, een beetje aan voorbij doordat het drietal de goede gewoonte heeft om een ondoordringbare geluidsmuur op te trekken. Bij elke song opnieuw. Door de songs in een nieuw kleedje te stoppen, is het ook voor de fans van het eerste uur interessant zich deze 'Automat' aan te schaffen. Zo schotelt METZ met Negative Space en de demo Wet Blanket enkele songs voor die rauwer en vuiler klinken dan de versie, zoals de fan die kent.

Ook al is het bijzonder jammer dat de band niet enkele gloednieuwe songs aan deze collectie toevoegt, wie op zoek is naar een verzamelalbum met enkele bijzondere interessante collector's items, kan zonder verpinken deze compilatie, in afwachting van het vierde album van de band, in de platenkast opnemen.

20 juli 2019
Erik Van Damme