Logan Spaceman - 'Logan's Journey'

Logan Spaceman - 'Logan's Journey'

Simon Dewaele drumt live bij BEECH, de band van Kristof Souvagie, maar hij heeft ook een eigen project en dat klinkt geweldig.

Multi-instrumentalist Dewaele doopte zichzelf om tot Logan Spaceman. In 2016 was er al een digitale ep, maar zo'n half jaar geleden richtte hij een leegstaande ruimte in zijn werf/woning in als bescheiden homestudio en begon hij een Patreon-pagina waarvoor hij maandelijks minstens één nummer afwerkt. Een selectie van die nummers werd ‘Logan’s journey’.

Dewaele biedt je een blik op zijn werkplek en meer op Instagram, maar op deze vier nummers krijg je een blik op zijn innerlijke wereld. En die is vrij donker. Denk Mark Lanegan, Nick Cave of Songs:Ohia, maar dan met John Frusciante in een hangmat met gitaar.

Die tokkelt ons vrolijk wakker op openingstrack Early Morning na het kraaien van de haan. De ochtendstond heeft goud in de mond, zeker op een koude ochtend als er rijm op de velden ligt. Dewaeles stem lijkt nog wakker te moeten worden, maar zijn vingers toveren wel heerlijke klanken uit de gitaar, zeker de laatste halve minuut.

Op Now I Know wordt duidelijk dat een zeker patine eigen is aan het stemgeluid van Dewaele, maar wat een kwikzilveren melodie. En als hij even knijpt, blijkt zijn stem ook de hogere regionen zuiver te kunnen grijpen. In een faire wereld was dit al lang een hit. Dewaele laat het hier allemaal zo eenvoudig en natuurlijk klinken, maar het vergt wellicht een pak vakmanschap om dit te bereiken.

Hand It To The Man klinkt alsof Kurt Vile het overneemt van Frusciante met slide op de gitaar en een lichte Americanatoets. Maar lang duurt de vrolijkheid niet, want aan het kampvuur zingt Dewaele Down We Go. De gefloten intro brengt het western-cliché even dichtbij, maar eens de elektrische gitaar het overneemt en de misantropische tekst je keel dichtknijpt, is dat snel opgebrand en blijft enkel een perfecte song over met een gitaarsolo die je stil in de vlammen doet staren tot ze prikken.

Laat ons hopen dat dit maar het begin van een lange reis wordt, want een betere debuut-ep hebben wij dit jaar niet gehoord.

Op 12 januari staat deze muzikale astronaut in het voorprogramma van BEECH in Café Cabron, als het mag...

2 januari 2022
Marc Alenus