Karen Willems & Jürgen Augustijns - 'Rapper!'

Karen Willems & Jürgen Augustijns - 'Rapper!'

Het Gentse label bwaa. is geen muzikale stal als de andere. Zij ontfermen zich over kreupele paardjes, veelkleurige eenhoorns en zeldzame rassen.

Getuige daarvan de nieuwste release: dit ‘Rapper!’ van Karen Willens en Jürgen Augusteyns. De twee hadden nog nooit samen gespeeld, toen ze op uitnodiging van het cultureel centrum van Strombeek met elkaar in zee gingen voor een vijfdaagse cruise.  

Als twee landrotten zonder enige kennis van zeilen gingen zij het avontuur aan: zij nam de drums en de percussie voor haar rekening, hij de gitaar. Alles, wat los en halfvast zat en in bereik van handen of voeten kwam, werd mee in de strijd gegooid en af en toe gooiden ze er allebei wat kreten tussendoor.

Uit de improvisaties werden een aantal tracks weerhouden voor ‘Rap!’. Begin februari kwam de digitale single Wij Waren Eerst uit en een maand later volgden dan nog zeven tracks, verzameld op een cassette. Die gaan van fluisterzacht tot trommelvliesverscheurend hard, van abstract naar melodieus en van ultrakort (titeltrack Rapper!) tot meer dan elf minuten lang (Kruideniers). Maar altijd met de ogen gericht op het buikgevoel en niet op de Poolster.

Wroeten, sluit de ep af en als wroeten, zo klinkt deze ep ook, maar dat was ook wellicht de bedoeling. Dit is geen muziek voor de radio, laat staan voor de hitparade. Maar zijn we daarin geïnteresseerd?

‘Rapper!’ is verkrijgbaar in beperkte oplage via de Bandcamppagina van bwaa.

10 maart 2021
Marc Alenus