You only live twice - Game Over voor Lush

Column

Onze (cdm) zag het einde van Lush met lede ogen aan en vond dat de band op zijn minst een grafrede verdiende.

Mooie liedjes duren niet lang, zo ook de reünie van Lush. Gisteren maakte de band in een statement op hun website en via Facebook bekend dat de gitaren definitief in de wilgen gehangen worden.

De Britse band was eind jaren tachtig, begin jaren negentig één van de vaandeldragers van de shoegazescene, samen met bands als Pale Saints, Ride en Slowdive. Platen als 'Spooky' (1992) en 'Split' (1994) vind je nog vaak in onze cd-speler terug (noot aan de jongere lezer: in de jaren negentig kocht men nauwelijks vinyl). In oktober 1996 eindigde het verhaal dramatisch met de zelfmoord van drummer Chris Acland.

Recente reünies van Ride, Swervedrive en Slowdive deden ons lang heimelijk hopen ook Lush ooit opnieuw aan het werk te zien. Eind vorig jaar was daar plots het verrassende nieuws. Na een paar teasers via sociale media kondigde Lush een concert in London aan. Wat volgde was uiteindelijk een heuse tournee, ook in Amerika, en een puike ep 'Blindspot' met vier gloednieuwe songs.

Oorspronkelijke leden Miki Berenyi (gitaar, zang), Emma Anderson (gitaar, zang) en Phil King (bas) recruteerden drummer Justin Welch (ex-Elastica) en trokken de boer op. Een passage in België kwam er helaas niet van, maar in de Roundhouse in London konden we ons wel nog één keer onderdompelen in de gitaarlaagjes van Thoughtforms, Desire Lines of Monochrome.

Na de aankondiging dat bassist Phil King de band zou verlaten, een maand geleden en dag op dag twintig jaar na het overlijden van Chris Acland, bleek de kroniek van een aangekondigde dood. Gisteren lazen we dat: "It is now time for us to return to our families and homes, and bring our time together as a band to a close".

Bedankt, Lush. Voor hun allerlaatste concert kun je je nu vrijdag naar Manchester reppen (of gewoon dezelfde avond tijdsgenoten Pixies in Antwerpen gaan zien). Wist je trouwens dat de moeder van gitariste Miki Berenyi, de Japanese actrice Yasuko Nagazumi, in de Bond-film 'You Only Live Twice' speelt?

Het laatste concert van Lush in België (Zeebrugge 1996)

Lush - Lovelife (Roundhouse London, 6 mei 2016)

17 november 2016
Christophe Demunter