Drukte Juicy zich te sappig uit?

Column

Moeten artiesten letten op wat ze zeggen op een podium?

De Brusselse band Juicy (Julie Rens en Sasha Vovk) stond gisteren op Half Oogst in Leuven. Op een bepaald moment droegen ze een nummer op aan een bekend Vlaams politieker en notoir twitteraar “omdat hij een klootzak is”.

Dat was niet naar de zin van een partijgenoot en parlementair uit Leuven. Die vond het de moeite waard om de band “zielig” te noemen op Twitter. Wat hem ook stoorde was dat het optreden betaald was door de stad Leuven, met belastinggeld dus.

De reacties logen er niet om. Natuurlijk waren er enkelen van dezelfde strekking van mijnheer de parlementair die hem steunden, maar andere Twitteraars uitten hun misprijzen over de tweet.

Ook ik stel me hierbij toch wel vragen, zoals die hierboven. Moeten artiesten opletten wat ze zeggen, zeker als ze betaald worden door een gemeentelijke of andere overheid? En wat dan als ze optreden in een zaal die gesubsidieerd wordt? Waar begint dit en waar eindigt dit?

Ok, Twitter is een universum apart, waar politici en opiniemakers proberen te scoren voor de eigen achterban of volgelingen, maar wat denkt de niet-twitterende muziekliefhebber hierover?  

En wij? Moeten wij hier een column aan koppelen of gewoon de schouders ophalen en denken: het zal wel passeren? Het feit dat hier deze tekst staat, is mijn antwoord op die vraag. Ik maak mij hier toch wel zorgen over. Er zijn nog tijden geweest waarin politici dachten te moeten oordelen over wat mocht en wat niet. Er zijn boeken en doeken verbrand en in de VS ook al platen.

Is dat de wereld waarin wij willen leven? Ik ken de paradox van Karl Popper, maar net als hij ben ik een verdiger van de open samenleving. Iis de slinger nu niet stilaan echt te ver terug de andere richting uit geslagen?

De ene dag maakt een politicus zich druk over drie mannen in roze tanga op de Pride, terwijl hij eerder foto’s van vrouwelijke gele hesjes in een string deelde. De volgende dag wil een andere een artiest muilkorven omdat die iets zegt wat hem niet zinde. Mij lijkt dat hypocriet. Voor mij mag dat stoppen, het lijkt me gevaarlijker wanneer politici zo beginnen dan dat een artiest zijn mening verpakt in een bindtekst.

11 augustus 2019
Marc Alenus