Donder - Still

Exit Poll
Donder - Still

Donder is de naam van het Belgische jazztrio rond drummer Casper Van De Velde. Samen met bassist Stan Callewaert en pianist Harrison Steingueldoir levert hij een mooi, erg ingetogen debuut af; een album dat in al zijn eenvoud bewijst dat dit trio een grandioos talent herbergt.

De bevreemdende hoes toont een Vlaams stilleven: een goed verlicht kerkje ergens in bosrijk gebied. Een still die verwijst naar een haast vervlogen tijdperk; mooi werk van Robbe Callewaert. De hoes doet ons vaag doet denken aan één van onze favoriete platen, 'Survivor's Suite' van Keith Jarrett.

Geen toevallige referentie, want ook Jarrett weet hoe hij met een handvol pianonoten werelden van verbeelding kan oproepen. Donder doet er zijn voordeel mee door net als Jarrett een minimalistische aanpak te hanteren. Dit trio verwijst in zijn werk ook naar andere ECM-getrouwen als Marcin Wasilewski of Stefano Battaglia.

Los van die namedropping valt op dat dit trio een internationale jazzsound hanteert; ook door de eenvoud en de spontaan tot stand gekomen groepsdynamiek waarin elk lid zeggingskracht heeft. In een kleine veertig minuten neemt Donder de luisteraar mee op een reis die het moet hebben van sfeer en donkere, aan David Lynch en Hitchock verwante vibes. Toch is het moeilijk om, zelfs na meerdere luisterbeurten, de hand te leggen op wat deze band nu precies zo aantrekkelijk maakt.

Inhoudelijke thema's zouden eenzaamheid kunnen zijn, net als verlies (Adem) en tijd (Welle). Het zou overigens zonde zijn om tracks te isoleren, want deze plaat is als geheel een kundig en met veel liefde voor jazzmuziek in elkaar gestoken werkstuk, dat met hulp van Stijn Cools (Granvat) opgenomen werd.

Het resultaat is een atmosferisch pareltje van een album op, dat onmiskenbaar cinematografische kwaliteiten heeft. Muzikaal ligt de sterkte van de band in de gezamenlijke zoektocht, in het vertrouwen ook dat ze in elkaar als muzikanten en als individuen hebben. En in die zoektocht improviseren ze; zoals de allerbeste jazztrio's dat doen.

'Still' is een suggestief, verbeeldingrijk album met muziek die plaats biedt om, net als de groep, in te schuilen en volledig in te verdwalen. Neem gerust zelf de proef op de som of trek naar een van de concerten die de groep vanaf april in binnen- en buitenland geeft.


February 15, 2017
Philippe De Cleen