Couleur Café: tien acts die je niet mag missen

Voorbeschouwing

Voor de tweede keer gaat Couleur Café morgen van start in het feeërieke Ossegempark. Daarvoor werden natuurlijk een heleboel fantastische namen voorzien. Om de keuze te vergemakkelijken, hebben we hier alvast een oplijsting (in willekeurige volgorde) van acts die je zeker niet mag missen. Veel plezier!

Couleur Café: tien acts die je niet mag missen

Melanie de Biasio

Op haar debuutalbum (‘A Stomach Is Burning’, 2007) bracht De Biasio nog vrij conventionele jazz, maar sindsdien omarmt ze steeds meer het experiment. Intieme, tussen licht en duisternis schipperende composities zijn zowat haar handelsmerk geworden, en ze wist er al behoorlijk wat harten mee te veroveren. Zo zijn Gilles Peterson en Jools Holland al fan. En dat is zeker niet verwonderlijk; De Biasio weet een heerlijke balans te vinden tussen elektronisch en instrumentaal, modern en klassiek, melancholisch en euforisch. We verwachten dan ook een (letterlijk) adembenemende en onthutsende show vol Belgische schoonheid.

Niveau4

De hiphop van de toekomst horen? Dan zit je bij Niveau4 goed. Sinds 2016 brengt Couleur Café onder de naam Niveau4 de meest veelbelovende Belgische (dus ja: Vlaamse, Waalse én Brusselse) rappers samen. In de vorige twee edities legden onder meer Roméo Elvis, Zwangere Guy en ISHA de basis voor hun carrière. Deze keer zal je Jay MNG, Moka Boka, Brihang, Soul’Art, Blu Samu, Nixon, dj Vega en Junior Goodfellaz samen aan het werk zien.

Alborosie

Ja hoor, ook blanken kunnen in het genre der kleurlingen doorbreken. Dat deed Eminem toen rap bijna enkel door zwarten werd gepraktiseerd, maar ook Alborosie is een goed voorbeeld. De Siciliaan wist als eerste blanke ooit terecht te komen op Bob Marleys Tuff Gong Label. Sindsdien gaat het hard, wat zeggen we, zeer hard voor de multi-instrumentalist. Zijn grootste hits zijn Kingston Town en Herbalist. Leuk weetje: die laatste werd in Jamaica, waar hij sinds 2001 woont, verbannen door het Jamaican Broadcasting System (JBC), omdat het over de Jamaicaanse softdrughandel gaat. Maar dat maakte het nummer elders des te populairder.

Panda Dub

Mag het allemaal iets harder en iets minder live? Geen probleem. Panda Dub, de Franse dubkoning, zakt op vrijdag af naar Brussel voor een dj-set vol elektronische vibes, beukende ritmes en wereldse invloeden. Een ideale afsluiter voor de openingsdag, lijkt ons.

Gregory Porter

Voor deze headliner zijn wij buitengewoon opgewonden. Voor zij die op een andere planeet hebben geleefd: Gregory Porter is een befaamde jazzartiest die gedurende zijn carrière al twee Grammy’s wist te verzilveren. De sympathieke Amerikaan, herkenbaar aan zijn diepe, gepolijste stem en zijn eeuwige hoofddeksels, scoorde vooral hits met o.m. Hey Laura, Liquid Spirit (dat je waarschijnlijk kent van de Claptone remix) en Holding On.  

Le 77

Vorig jaar naar deel van de Niveau4-act, nu al een eigen plaatsje op de line-up. Met hun absurde, spottende teksten en catchy beats werden ze al snel genoemd als een van de veelbelovende, in het oog te houden acts. Hun Franstalige lyrics laten ze trouwens regelmatig aanvullen met Nederlandse passages (van Zwangere Guy) en Engelse vibes (Blu Samu), dus geen nood als je Frans niet à point is.

Chinese Man

Chinese Man is, eenvoudig gezegd, hard maar groovy. Een vergelijking met Parov Stelar zou wel kunnen opgaan, al kiest het trio eerder voor breakbeat dan gewone “four to the floor”-techno/house. Vintage samples krijgen een hoofdrol en worden ondersteund door dreunende bassen en sterke vocale stukken. Volg de beat!

Ibeyi

Niets zo leuk als een muzikaal familieprojectje oprichten, toch? De tweelingzusjes Diaz deden het, en hoe! Trouw blijvend aan hun roots -ze zijn geboren in Cuba-, morrelen ze met Cubaanse slaginstrumenten en meertalige zang. In 2016 stonden ze al eens op de planken op Couleur Café, en dat gaan ze, met een kersvers album onder de arm, gewoon nog eens overdoen.

Leon Bridges

We hebben nagenoeg alle genres al aangeraden met de bovenstaande acts, op een na: soul. Wie anders houdt soul beter in leven dan Leon Bridges? Juist, ja. Leon Bridges waagt zich met zijn 28 jonge jaren misschien wel in een veteranenwereld, maar iemand moet de toekomst en het voortbestaan van het genre toch waarborgen als alle oudere legendes ons stilaan verlaten? Met Coming Home en River heeft hij alvast bewezen dat hij het genre meer dan waardig is. Benieuwd hoe dat live gaat klinken!

Milky Chance

Als je nu nog een introductie voor Milky Chance nodig hebt, ben je een verloren zaak. Het Duitse duo veroverde heel de wereld, België incluis, met hun legendarische single Stolen Dance en vormden zo mee de basis voor de populariteit van de melancholische electropop. Laat u vooral niet afschrikken door de waarschijnlijk overvloedige hoeveelheid jongeren en geniet gewoon lekker mee van een portie goed klinkende zwaarmoedigheid.

 

28 juni 2018
Jeroen Poelmans