The Colorist & Emiliana Torrini The Colorist & Emiliana Torrini

Rough Trade
The Colorist & Emiliana Torrini

The Colorist, dat zijn percussionisten Aarich Jespers (Kiss My Jazz, Zita Swoon, I8Camera) en Kobe Proesmans (Zita Swoon, El Tattoo Del Tigre, Gabriel Rios, Bruno Vansina Orchestra), die met zelf gemaakte muziekinstrumenten nieuwe geluiden wilden maken, met Harry Partch en Moondog als referenties. Het duo ging, na zamenwerkingen met Sumie Nagamo en Cibelle, nu in zee met Emiliana Torrini. De talloze concerten, die dit gezelschap gaf, zijn nu eindelijk gedocumenteerd.

Emiliana Torrini is vooral gekend vanwege de oorwurm Jungle Drum. Haar filmische muziek, die uit folk, dance, triphop en wereld put, wordt vaak gebruikt voor reclamespots, tv-series ('Grey's Anatomy') en films ('Lord Of The Rings'). The Colorist herwerkte haar Animal Games tot een versie die Torrini omver blies. Het collectief kreeg dan ook carte blanche van de Ijslandse.

Dit is in de eerste plaats een livealbum, ook al is dat door de warme, kristalheldere productie amper te merken. Aan de basis ligt (uiteraard) de percussie. De inventieve ritmiek wordt nog eens versterkt door geluidseffecten en elektronica. Voeg daar een klassiek instrumentarium (violen, contrabas, piano) en een resem exotische instrumenten (marimba, mbira, angklung) aan toe om het geheel met Torrini's stem als kers op de taart af te werken.

Dat alles zorgt ervoor dat het collectief naar believen laagjes kan toevoegen (de zachtjes fonkelende percussie in Serenade) of weglaten. The Colorist speelt met texturen, waardoor Torrini op een andere manier met haar prachtige, unieke stem (die niet zelden aan Björk refereert) kan omgaan. Op het afsluitende Bleeder resulteert dat in een krop-in-de-keelmoment. Pophit Jungle Drum mocht uiteraard niet ontbreken, zij het in een versie, die mijlenver weg staat van het origineel. The Colorist zet een oeuvre op die manier helemaal naar eigen hand.

Toch staan er op dit album ook twee nieuwe composities. When We Dance draagt onmiskenbaar de stempel van Torrini. Ook al omdat haar zoon Fionn via de regel "When we dance together our mind shines", de inspiratie leverde voor deze nieuwe compositie. De andere is Nightfall, een track waaraan ook Kid Koala bijdroeg en die uitgroeit tot één van de hoogtepunten van dit album.

Het experimentele karakter van de band en de bereidheid van Torrini om mee te gaan in dit unieke verhaal maakt van dit album een klein meesterwerkje. Zelf noemen ze het een akoestische liveremix van de respectievelijke songcatalogi. Toch voelen we aan dat er nog veel meer in dit fascinerende verhaal schuilt dan er tot nu toe naar boven kwam.

Deze plaat schittert in al zijn bedrieglijk onconventionele complexiteit. Het leven kan mooi zijn.


Vandaag om 20u
Philippe De Cleen