Marble Sounds - Live With Casco Phil At Concertgebouw Brugge

Zealrecords

Dat kan haast niet anders dan betoverend zijn, was ons eerste gedacht toen we deze plaat in de brievenbus zagen liggen.

Live With Casco Phil At Concertgebouw Brugge

Het was sowieso al één van de dromen van frontman Pieter Van Dessel om ooit eens samen met een orkest op een podium te staan. Nu leeft hij die droom met zijn Marble Sounds. Meer nog, van die droom is er zowaar een tastbaar en – nog veel belangrijker – hoorbaar bewijs.

Wij stellen het ons zo voor: Pieter Van Dessel krijgt een telefoontje van de mensen van Concertgebouw Brugge. Of hij geen zin heeft om zijn liedjes met een symfonisch orkest – Casco Phil is eigenlijk een kamerorkest, maar kom... – te brengen in dat akoestisch magische gebouw in West-Vlaanderen. Waarschijnlijk heeft hij daarna eerst even het schuim van zijn mond moeten vegen voor hij een antwoord kon brabbelen en een dansje zal er ongetwijfeld ook gemaakt zijn. Maar het kan ook helemaal anders zijn geweest.

De zenuwen stonden voorzeker strak gespannen toen het daar dan moest gebeuren, maar op plaat is daar alvast weinig van te merken. Niet alleen speelt de band secuur als altijd, de samenwerking met het orkest kon haast niet mooier zijn. De pretlichtjes in de ogen van de protagonist(en) moet je er dan maar bij denken.

Wat de songkeuze betreft, werd er uit elke plaat wel eentje geplukt, inclusief uit de debuut-ep 'A Painting Or A Spill', waarmee de band tien jaar geleden de neus aan het raam stak. Vergeeft u het ons, maar wij vinden het alvast onbegonnen werk om er favorieten uit te halen. Wel komen de strijkers extra goed uit de verf in de prachtige versie van Leave A Light On, waarin Renée Sys eens te meer mag schitteren.

Maar ook de ingetogen opener Present Continuous is geweldig, net als afsluiter Evenings (bemerk het aftellen voor de song op gang komt) met die waarlijk epische epiloog. Meermaals hebben wij een extra laagje kleding moeten aantrekken om de rillingen tegen te gaan.

Hoe voorspelbaar (en dat bedoelen we in de best mogelijke zin) het ook was, de band en het orkest hebben er een speciale gebeurtenis en dus ook een speciale plaat van gemaakt. En dat spat hiervan af. Bovendien wordt het livegevoel, dat deze band zich helemaal heeft eigen gemaakt, ook nog eens extra in de verf gezet. Daardoor slaan ze hier twee vliegen in één klap. En wat voor een klap.

 

24 oktober 2017
Patrick Van Gestel