The Monotrol Kid eert vader en Rain In The Face

Zo’n twee jaar is het geleden dat ‘My Talk My Song’ van The Monotrol Kid uitkwam. Tijd voor een nieuwe plaat vond singer-songwriter Erik Van den Broeck en frontman van de band en hij mikte op maart 2016 voor een opvolger. Maar onderweg kwam het besef dat een goede plaat tijd nodig heeft en hij liet de songs wijselijk rijpen. Samen met zijn band en onder de vleugels van producer Luc Weytjens (Monza, Noordkaap, The Seatsniffers e.v.a.) schaafde hij geduldig aan het materiaal met maar één doel voor ogen: een echt mooi album maken.

En toch was het proces ook meer dan dat. De nieuwe nummers waren een vorm van therapie voor Van den Broeck, die door een moeilijke periode ging op persoonlijk vlak.  Hij vernoemde zijn nieuwe album naar Rain In The Face, een opperhoofd van de Lakota, die vocht aan de zijde van Sitting Bull bij Littel Big Horn River. Die voerde ooit een sun dance uit, het indianenritueel waarbij de danser zijn borst liet piercen en met ruwe lederen riemen aan een paal vasthing. Het ritueel werd meestal uitgevoerd om genezing af te smeken. Ook Van den Broeck wou alles doen voor zijn zieke vader, maar helaas.

Het mag duidelijk zijn. ‘Rain In The Face’ is een persoonlijke plaat geworden. Dat bleek ook op de exclusieve voorbeluistering in Kaffee Ine, een hippe coffeeshop te Mechelen, waarop we aanwezig mochten zijn. De nummers ontroeren als vanouds, maar de sound is geëvolueerd. The Monotrol Kid klonk nooit eerder zo gespierd als in The Writing en de subtiele ondersteuning op toetsen door Weytjens en de achtergrondzang van Neeka op Clouds vormen allebei een meerwaarde. Het gitaarspel is vaak betoverend en ook de ritmesectie kreeg een prominente rol. Echte muziekliefhebbers zullen zeker ook vallen voor de kristalheldere en toch sobere productie.

Naast de nieuwe nummers bevat het album ook een bonustrack. Het is een nieuwe versie van 7 Times, een track uit de allereerste ep van The Monotrol Kid die qua thema perfect bij de nieuwe songs past.

Op 4 november zal ‘Rain In The Face’ in de winkel liggen. Muziek mogen we nog niet delen, dat zal voor begin oktober zijn, maar hier is alvast de tracklist

Tracklist

1 Call My Name
2 Mountain Me
3 The Rain
4 Fine Looking Lady
5 Overnight
6 Clouds (featuring Neeka)
7 Hands Touching Sound
8 The Coming Down
9 The Writing
10 From The Start

Bonus Track:

11 7 Times

 

11 september 2016
Marc Alenus