Documentaire over Oathbreaker

'Rheia', het nieuwe album van het West-Vlaamse Oathbreaker, verschijnt op 30 september bij Death Wish en laat zich volgens de band zelf beluisteren als een muzikaal essay over het genre, zij het met een erg persoonlijke onderbouw. Zangeres Caro delft in haar eigen dieptes, kreunt en fluistert zich een weg doorheen openhartige, nietsverhullende teksten. Ze zijn rauw en expliciet, een duidelijke evolutie vergeleken bij de vaak abstracte lyriek van voorgaande platen. Die eerlijkheid zit evenzeer verweven in de muziek, met riffs die zonder pardon pulseren en openspatten voor ze weer neergedaald komen, geladen met emotioneel gewicht.

Maar er is meer, Red Bull en Oathbreaker zochten samen naar een manier om de opnames van dat nieuwe derde album te documenteren. "De muziek van Oathbreaker trof ons als een mokerslag, Beeld is ook een essentieel element van wat ze doen. Die combinatie, die verschillende emotionele laagjes, intrigeerde ons", zegt Francis Weyns van Red Bull.

De heren van  Maanlander  kropen daarop achter de camera en volgden de band rond zangeres Caro Thanghe naar San Francisco voor een filmisch portret van een groep die volgens de cameramensen  onafgebroken werkt, aan zichzelf twijfelt, verfijnt en op zoek gaat naar de meest intense emoties om die vervolgens in hun songs te vertolken.

De cinematografische kijk op de exploten van Oathbreaker in de Californische wouden gaat in avant-première op 6 november in Vooruit, Gent en gaat gepaard met een concert van de band. Op 7 november gaat de documentaire ook online. Een teaser kan je hier alvast bekijken.

15 september 2016
Bert Gysemans