Bob Dylan brengt uitgebreide live box uit

De immer de wereldbol rondtoerende Bob Dylan brengt op 11 november een maar liefst zesendertig cd's tellende box uit onder de noemer 'The 1966 Live Recordings'.

De massieve boxset bestaat uit registraties van optredens in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Europa tijdens zijn tour anno 1966. Zowat alle optredens van de hele tournee (met uitzondering van het optreden in Kopenhagen) werden deels of volledig opgenomen door Dylans soundman Richard Alderson op een Naga reel-to-reel recorder. Al wordt er voor de box gebruik gemaakt van diverse bronnen (soundboards, mobiele opnamesystemen en opnames die het aanwezige publiek maakte).

De box kwam tot stand naar aanleiding van research voor het relatief recent uitgegeven 'The Cutting Edge 1965-1966: The Bootleg Series Vol. 12'. Adam Block, die mee Legacy Recordings beheert, stelt het zo: " The intensity of Bob's live performances and his fantastic delivery of these songs in concert add another insightful component in understanding and appreciating the musical revolution Bob Dylan ignited some 50 years ago."

Het persbericht claimt dat het gaat om professioneel opgenomen shows, al circuleren er al jarenlang verschillende bootlegs van de tournee met erg uiteenlopende geluidskwaliteit. 

Er wordt met het oog op de eindejaarsfeesten ook aan de minder koopkrachtige Dylanfan gedacht, gezien ook 'The Real Royal Albert Hall 1966'  uitgebracht wordt. Die release verschijnt op 25 November op twee schijfjes vinyl en op 2 december als dubbelcd.

27 september 2016
Philippe De Cleen