#Futurama85 - The Jesus And Mary Chain - Something’s Wrong (1985)

#Futurama85 - The Jesus And Mary Chain - Something’s Wrong (1985)

Zondag 13 oktober 1985. Een datum als een ander, maar niet voor ons. Die dag hadden wij vanuit Etterbeek een bestelwagen gehuurd om met een zestal studenten af te zakken voor één van de meest memorabele festivaldagen ooit beleefd. Akkoord, de Brielpoort in Deinze was niet de meest feeërieke concertlokatie, maar vormde toch het perfecte decor voor wat ons die dag stond te wachten en dat ons heel lang, tot vandaag, is blijven heugen.

Meer dan één keer hebben we destijds moeten uitleggen waarom we die pokkeherrie van dat stelletje pokdalige pubers met luide gitaren, die ze bovendien niet konden bespelen, zo goed vonden. Wel, en omdat we van grillige, ongecontroleerde feedback houden en omdat we van Beach Boys en Velvet Underground houden. En omdat het daar bij The Jesus And Mary Chain allemaal bij elkaar kwam, daarom! En op 'Psychocandy' stonden singles als 'Just Like Candy', 'Never Understand' en 'You Trip Me Up' en die klonken ons stukken aantrekkelijker in de oren dan de hits van dat moment als St. Elmo’s Fire van John Parr of We Built This City van Starship.

Ze waren zoals wij, cool as fuck, en hadden lak aan de wereld. Geen idee hoe lang het setje geduurd heeft op Futurama, maar het zal heus niet veel langer dan de obligate vijfentwintig minuten, die ze ternauwernood haalden op andere momenten in die periode. De controverse ging hen meestal al vooraf en ze haalden zelden het einde van de reguliere playlist. Deze favoriete track op 'Psychocandy' haalde de setlist zelfs helemaal niet, die zondag.

De feedback was oorverdovend en de cool droop van het podium. Later hebben de broertjes Reid genoeglijk bewezen dat ze niet de eendagsvlieg waren, waarvoor velen hen toen versleten, en spannend is het nog steeds! Zet uw stofzuiger op maximum, uw versterker op elf en jaag uw huisgenoten even de gordijnen in.

13 april 2024
Laurens Leurs