The Moles - Tonight's Music

Fire Records

The Moles, een legendarische band uit Australië, verwierf een cultstatus dankzij twee albums in de vroege jaren negentig. Twee jaar geleden werd dat oude werk heruitgegeven. En nu is er voor het eerst in meer dan twintig jaar een nieuwe plaat.

Tonight's Music

In een interview met Uncut Magazine zei Richard Davies, oprichter van The Moles, dat de band voor hem een vrijgeleide was om gelijk wat op plaat te gooien. The Moles kan een andere band zijn per nummer. Luisterend naar ‘Tonight’s Music’ is dat exact het gevoel dat je krijgt.

Davies zelf is voor veel indiefans een held. Ze kennen hem als lid van Cosmos (samen met Robert Pollard van Guided By Voices), Cardinal (met Eric Matthews) of van zijn solowerk. Het materiaal voor ‘Tonight’s Music’ raapte hij sporadisch bij elkaar over een periode van zo’n vijftien jaar. The Moles is inderdaad niet altijd dezelfde band. Davies nam de songs op met groepen uit Londen en New York en later dit jaar zal hij ook nog eens een plaat opnemen voor Third Man Records met een band uit Detroit.

Onder de muzikanten, die meewerkten aan ‘Tonight’s Music’, zitten namen als Bob Fay (Sebadoh), Malcolm Travis (Sugar), Dave Minehan (Replacements), Don Nania (Free Time) en Jarvis Taveniere (Woods). Die namen geven al een klein beetje een idee van hoe de plaat klinkt, al is dat inderdaad op elk nummer anders. Als we er toch een etiketje op moeten plakken, zouden we er “psychnoiserock” bij noteren.

Op de plaat staan maar liefst vierentwintig tracks, maar sommige, zoals Damien Lovelock, het achtenzestig seconden korte eerbetoon aan de zanger van Celibate Rifles, zijn voorbij voor je het beseft.

Andere, zoals Needle And Thread, You’re In My Band, Slings And Arrows en zelfs het korte Dreamland zijn beter uitgewerkt. Het is hier dat je het genie van Davies ontdekt. Als er iemand vergeten zou zijn hoe goede indierock moet klinken, dat hij dan naar deze songs luistert.

Dat Davies ook nog altijd een weirdo is, bewijst een track als Highbury & Islingtong, een track waar gruizige gitaren, dissonante synths, een renaissancepiano, dwarse ritmes, spoken word en zelfs een misplaatste voetbalhymne elkaar ontmoeten.

‘Tonight’s Music’ biedt waar voor zijn geld en is een plaat waar je niet alleen omwille van de lengte niet snel klaar mee bent. Eentje voor durvers.

28 september 2016
Marc Alenus