The Kyle Gass Band - Thundering Herd

SPV

Je kan er je geld op inzetten dat we rond het jaareinde Jack Black nog eens in een ouderwetse Hollywood-kaskraker in de bioscopen te zien krijgen. Want als JB's maatje in Tenacious D, KG met zijn The Kyle Gass Band uitgebreid de tijd krijgt voor een nieuw album en een wereldtoer, dan heeft ook Jack Black de handen meer dan vol.

Thundering Herd

Nu, niet alleen Kyle Gass staat dan langs de kant, maar ook de helft van zijn band. Want die muzikanten zijn allen min of meer verbonden met Tenacious D. The Kyle Gass Band is dus eigenlijk een muzikaal avontuur tussen de verschillende Tenacious D-bedrijven door.

'Thundering Herd' is het tweede album van de band. En het album laat zich opsplitsen in twee delen. Allereerst zijn er rocksongs zoals Cagey, Regretta, Hell Or High, Bring Her Back Better en Mamas Ma, waarin de band zijn kunnen etaleert met een hoofdrol voor zanger Mike Bray en gitarist John Konesky. Degelijk songmateriaal, maar te braaf voor de echte rockers en te hard voor radio 1. Veeleer spek voor de bek van de Amerikaanse rockmuziekzenders.

Het tweede deel van het album bestaat uit songs waarvoor Kyle Gass zelf het roer in handen neemt. En dan krijg je een handvol songs, die je eerder zou verwachten op een Tenacious D-album; zoals Mike Bray Don't Drink The Water of Gypsy Scroll. Bij Bro Code krijgen we zelfs het gevoel dat het een verborgen boodschap is aan Jack Black, omdat hij zijn maatje zo erg mist.

Kyle voelt zich op zijn best als clown, als hij zijn blokfluit mag bovenhalen, de akoestische gitaar mag omgorden of gekke stemmetjes mag doen. Kortom, het soort humor waarin ook Jack Black een meester is. Afsluiter The Best We Could Do In The Time Allotted is daar een prachtvoorbeeld van. Het begint als een excuus voor het album, maar al gauw wordt duidelijk dat je hier bij de neus genomen wordt.

De tweespalt van het album wordt ook duidelijk wanneer je het Europese toerprogramma van The Kyle Gass Band erbij neemt. In Antwerpen en nog enkele andere steden wordt de band als komische act geprogrammeerd, terwijl in bijvoorbeeld Eindhoven de band gewoon in De Effenaar staat. Maar wat wil je? Als je als band op je albumhoes afgebeeld wordt als een “donderende kudde” met een aantal leden die ten strijde trekken op een muis of vogel, dan vraag je gewoon om die verwarring.

Op 22 september speelt The Kyle Gass Band in het Antwerpse Zuiderpershuis. Voor dat concert mogen wij 5 duotickets weggeven. Stuur een mail naar win@damusic.be met als onderwerp “KG” en waag je kans.

13 september 2016
Bert Gysemans